Zašto se od GRIPE umire: Kako razlikovati gripu od obične prehlade i za koga je najopasnija?!

 

Kako spriječiti šitenje?

Virus gripe se odlično prilagodio širenju među ljudima što gripu čini izuzetno zaraznom bolesti koja se lako prenosi kihanjem i kašljanjem. Virus možete prenijeti drugima i prije pojave prvih simptoma te pet dana nakon ozdravljenja. Neki ljudi mogu biti inficirani i bez razvoja simptoma širiti virus. Zbog toga se cijepljenje preporuča i osobama koje ne pripadaju posebno rizičnim skupinama radi posredne zaštite najugroženijih. Oboljeli od gripe je najčešće infektivan oko 10 dana, ako se radi o malom djetetu može biti i do 20 dana.

Nemojte zaboraviti niti druge mjere koje možete poduzeti u sprječavanju širenja virusa:

  • Redovito perite ruke sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi
  •     Prekrijte usta i nos maramicom ili rukavom (ne dlanom) dok kišete ili kašljete
  •     Izbjegavajte bliski kontakt s osobama oboljelim od gripe
  •     Iako vam je posao važan, ostanite kod kuće ako ste bolesni. Ne izlažite druge virusu. Preležite gripu i oporavite se!

 

U Hrvatskoj dosad 12 mrtvih

S obzirom da je u Hrvatskoj ove godine od gripe umrlo već 12 ljudi, a povećana smrtnost je u Splitu gdje su prije dva dana umrle dvije bebe koje su imale virus gripe, a prije tjedan dana umrla je i 7-godišnja djevojčica, HZJZ je podsjetio jučer na dodatne informacije o gripi i komplikacijama do kojih može doći.

Gripa je akutna respiratorna bolest koja se javlja s visokom temperaturom i bolnim sipmtomima, a kasnije i respiratornim simptomima. Najčešće je to bolest koja za desetak dana prolazi samoizlječenjem ali dosta često može razviti komplikacije s mogućim smrtnim ishodima.

Gripa je globalni javnozdravstveni ali i makroekonomski problem. Ekonomski gubici u Hrvatskoj su višestruki, a najveći dio se odnosi na izostajanje s posla. Za svakog ponaosob gripa ima svoju cijenu od barem minimalno 1000 kn ako je bez komplikacija, a odnosi se na gubitak plaće uslijed bolovanja i povećanu potrošnju lijekova,piše HZJZ.

Zdravstveni gubici su još veći. Opterećenost zdravstvenog sustava za vrijeme sezone gripe je dva puta povećana a mjeri se kroz pobol, komplikacije od gripe i smrtnost. Osim toga za vrijeme sezone gripe prepiše se 75% više antibiotika od onoga što je potrebno, pa se time pogoduje i razvoju rezistencija.

 

KOMPLIKACIJE GRIPE

RESPIRATORNI SUSTAV
– bronchitis
– pneumonia

– otitis media, upala uha (najčešća komplikacija u djece)

SRČANOŽILNI SUSTAV
– myocarditis
– pericarditis

CNS
– encephalitis i encefalopathya
– febrilne konvulzije
– Reyev sindrom (<18)
– Guillain Barre sindrom
-aseptički meningitis
-transverzalni mijelitis

KOŠTANO MIŠIČNI SUSTAV
-myositis (djeca)
-rabdomioliza
-akutno bubrežno zatajenje

Iako se gripa ne može direktno povezati s brojnim komplikacijama, ona je u svakom slučaju onaj jezičac na vagi ili bolje rečeno “okidač” koji pokrene tu nekad i smrtonosnu lavinu.

 

U čemu su posebnosti cjepiva u odnosu na ostale lijekove?

Iako dosta često podcijenjeno u javnosti, cijepivo je izuzetno korisna mjera iz tri razloga, navodi HZJZ. Kao prvo dokazana je neškodljivost, cijepiti se mogu svi, a učinkovitost je uvijek značajna. Za razliku od ostalih lijekova ima nekih specifičnosti pa se stoga događaju i zabune u medijskom prostoru. Kao prvo cjepivo se mora primjenjivati iglom, a aktivne i pomoćne tvari u cjepivu biološkog su porijekla. Cjepivo se primjenjuje na zdravoj populaciji, glavni je čimbenik javnog zdravlja i najučinkovitija metoda suzbijanja zaraznih bolesti koje mogu imati teške posljedice (invalidited, smrt), izazivaju epidemije, ne postoji lijek ili je liječenje (rezistencija) dugotrajno, zaključuje HZJZ.

(173)

Zašto se od GRIPE umire: Kako razlikovati gripu od obične prehlade i za koga je najopasnija?!

| Korisni savjeti, Porodica i zdravlje, Slider |
About The Author
-