ZAŠTO MLADA NOSI VEO? Razlozi će vas zaprepastiti!

Cilj prekrivanja mlade u prošlosti je bio da žena zapravo izgleda kao da gori. To je trebalo da otera zle duhove da ne bi upropastili venčanje.

 

Dan venčanja je nešto kao iz bajke – slavi se ljubav, a mlada obučena u belom izgleda predivno. Osim haljine, pažnju privlače i frizura i šminka, ali nikako ne treba zanemariti i lepršavi veo koji zaokružuje celu priču. A znate li zašto se on uopšte nosi?

 

 

Cilj prekrivanja mlade u prošlosti je bio da žena zapravo izgleda kao da gori. To je trebalo da otera zle duhove da ne bi upropastili venčanje. Kod dogovorenih brakova veo je služio i tome da mladoženja ne vidi mladu sve dok se brak ne sklopi kako je ne bi ostavio ako možda shvati da mu se baš i ne sviđa ono što je ispod lepršave tkanine. Dugački veo je, verovali ili ne, služio i tome da mladi oteža beg s venčanja, a imao je značenje poniznosti i poštovanja.

 

Međutim, vremena su se, na sreću, promenila, pa se danas uglavnom nosi bez ikakvog posebnog značenja, već više služi kao lep i ženstven modni dodatak.

(Informer)

(440)

ZAŠTO MLADA NOSI VEO? Razlozi će vas zaprepastiti!

| Foto/Video, Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-