VELIKA RUSKO-TURSKA INVESTICIJA: Nakon Erdogana i Putin ratificirao sporazum o “Turskom toku“

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o ratifikaciji sporazuma sa Turskom o plinovodu „Turski tok“, navodi se u saopćenju objavljenom na portalu pravnih informacija federalnog zakona, prenosi agencija Sputnik.

 

 

Državna duma ratificirala je sporazum 20. januara, a Savjet federacija Rusije 1. februara.

 

Rusija i Turska su 10. oktobra prošle godine potpisale međuvladin sporazum o projektu „Turski tok“.

Dokumentom je predviđena izgradnja dvije linije plinovoda ispod Crnog mora, pojedinačnog kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara plina.

 

Jedna linija predviđena je za direktno snabdijevanje turskog tržišta ruskim plinom, a druga za isporuku tranzitnog plina preko Turske u zemlje Evrope. Realizacija druge linije zavisiće od zainteresiranosti Evrope za ruski plin i dobijanja evropskih garancija za taj projekat.

 

 

Prethodno je sporazum o plinovodu Turski tok ratificirao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

 

Ratificiraje međuvladinog sporazuma između Rusije i Turske omogućuje početak gradnje plinovoda Turski tok krajem 2017. godine, rekao je šef ruskog plinskog koncerna Gazprom Aleksej Miller.

 

“Prema našemu planu, izravna gradnja počet će 2018. godine”, kazao je Miller u intervjuu televizijskom kanalu Rossia 24.

 

Dužina motrske dionice plinovoda iznis 910 kolometara a kopnenog dijal (preko Turske) oko 180 kilometara. Cijeli projekat koštat će oko 11,4 milijarde eura.

 

Po njegovim riječima, morska dionica plinovoda u potpunosti će pripadati Gazpromu, pa će kompanija preuzeti financiranje izgradnje dvaju krakova te dionice, a transportnu infrastrukturu na teritoriju Turske od prihvatnoga terminala gradit će turski Botas.

 

Gradnja tranzitne infrastrukture za dostavu plina evopskim potrošačima bit će, pak, u nadležnosti zajedničkog poduzeća (Gazproma i Botasa), rekao je Miller. On je također rekao da će popust na cijenu plina za Tursku biti povezan s volumenom isporuke toj zemlji.

 

 

U međudržavom ugovoru je utvrđen rok do decembra 2019. godine, do kada bi trebali biti dovršeni krakovi plinovoda dnom Crnog mora.

 

Vijest o projektu Turski tok objavljena je krajem 2014. kada se doznalo da se, u jeku ukrajinske krize, odustaje od projekta Južni tok koji je trebao prolaziti Crnim morem a zaustavila ga je Evropska unija.

 

Prvobitno je Rusija planirala realizirati projekt “Južni tok”, ali je on u decembru 2014. godine zamrznut na inicijativu Bugarske pod pritiskom Evropske komisije. Obrazloženje bugarskih vlasti je bilo da projekt ne odgovara normama Trećeg energetskog paketa, po kome jedna ista strana ne može biti vlasnik infrastrukture i dostavljač goriva. Ruski “Gazprom” je insistirao na tome da spomenute norme ne mogu važiti za “Južni tok”, jer je sporazum o izgradnji ovog plinovoda bio potpisan prije donošenja Trećeg energetskog paketa. U toj situaciji je Vladimir Putin krajem 2014. godine najavio novi projekt – “Turski tok”. To je u suštini isti plinovod po dnu Crnog mora, samo što je odlučeno da se on okrene prema Turskoj. Međutim, i taj projekt je zamrznut kada je turska avijacija u decembru 2015. godine oborilo ruski avion koji je povrijedio turski zračni prostor.

 

S.B.

(368)

VELIKA RUSKO-TURSKA INVESTICIJA: Nakon Erdogana i Putin ratificirao sporazum o “Turskom toku“

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-