UŽASNE PRIČE O BOLNICI U SARAJEVU Da li je ovo istina o opasnoj bakteriji koja se krije od javnosti?

Ova priča u domaćoj javnosti prošla je gotovo potpuno nezapaženo. A dvije smrti beba u Austriji u Linzu, povezane su bile, po svemu sudeći, sa opasnom bakterijom koja je prenesena iz klinike u Sarajevu!

 

Sve se događalo krajem 2015. godine, a u slučaju su izvještavali brojni austrijski mediji, uključujući i ORF.

Podsjetimo, 19.11.2015. godine, ženska bebica, stara tek 7 dana transportovana je u Linz (Austrija), a imala je po život opasnu srčanu anomaliju. No, austrijski doktori su rutinskim testom utvrdili da je bebica sa sobom iz sarajevske bolnice donijela izuzetno opasnu Acinetobacter, sloj mikroorganizama koji može uzrokovati gnojne infekcije bilo kojeg organskog sistema.

 


O slučaju su pisali austrijski mediji

 

U međuvremenu, bakterija se proširila i po austrijskoj bolnici, nekoliko beba moralo je biti hitno smješteno u karantin, a preduzete su opsežne mjere da bi se prostor sterlizirao.

Kako je poznato iz medicinskih priručnika, pojava bolničkih epidemija uzrokovanih višestruko rezistentnim sojevima acinetobaktera sa sličnim antibiogramom, zahtjeva brzu i temeljitu primjenu svih mjera kontrole bolničkih infekcija, kao što su pranje ruku, nošenje zaštitne odjeće, izolacija bolesnika, savjesno održavanje respiratora i druge opreme te prostora.

Nažalost, nisu izbjegnute fatalne posljedice, i kao neposredni uzrok smrti dojenčadi utvrđena je infekcija ovom bakterijom.

VRH LEDENOG BRIJEGA? I izjave pacijentkinja u samom Sarajevu govore da je problem sa bolničkom infekcijom na porodilištu u Sarajevu ozbiljan.

Gospođa Ajla Dobrača Emšo u izjavi za naš portal tvrdi da je inficirana bakterijom u vrijeme kada je boravila u sobi sa ženama koje su se tek porodile.

– Borisla sam se sa MRSA 4-5 mjeseci nakon porođaja – navodi ona, precizirajući da je infekcija izazvala bolne gnojne promjene na nožnim prstima.

ŠIRI PROBLEM. Naravno, kada je riječ o bolničkim bakterijama, to je problem koji je šire prirode, i dijelom je uzrokovan pretjeranom upotrebom antibiotika, što je bakterije učinilo rezistentnim – i mnoge se medicinske institucije suočavaju sa istim. Ono što najviše zabrinjava domaću javnost je zapravo pitanje da li se domaće zdravstvene institucije na najbolji mogući način bore protiv ovog problema – kao i nedostatak transparentnosti u izvještavanju javnosti o istom.

 

(Doznajemo.com)

(2407)

UŽASNE PRIČE O BOLNICI U SARAJEVU Da li je ovo istina o opasnoj bakteriji koja se krije od javnosti?

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-