UŽASNE PRIČE O BOLNICI U SARAJEVU Da li je ovo istina o opasnoj bakteriji koja se krije od javnosti?

 


O slučaju su pisali austrijski mediji

 

U međuvremenu, bakterija se proširila i po austrijskoj bolnici, nekoliko beba moralo je biti hitno smješteno u karantin, a preduzete su opsežne mjere da bi se prostor sterlizirao.

Kako je poznato iz medicinskih priručnika, pojava bolničkih epidemija uzrokovanih višestruko rezistentnim sojevima acinetobaktera sa sličnim antibiogramom, zahtjeva brzu i temeljitu primjenu svih mjera kontrole bolničkih infekcija, kao što su pranje ruku, nošenje zaštitne odjeće, izolacija bolesnika, savjesno održavanje respiratora i druge opreme te prostora.

Nažalost, nisu izbjegnute fatalne posljedice, i kao neposredni uzrok smrti dojenčadi utvrđena je infekcija ovom bakterijom.

VRH LEDENOG BRIJEGA? I izjave pacijentkinja u samom Sarajevu govore da je problem sa bolničkom infekcijom na porodilištu u Sarajevu ozbiljan.

Gospođa Ajla Dobrača Emšo u izjavi za naš portal tvrdi da je inficirana bakterijom u vrijeme kada je boravila u sobi sa ženama koje su se tek porodile.

– Borisla sam se sa MRSA 4-5 mjeseci nakon porođaja – navodi ona, precizirajući da je infekcija izazvala bolne gnojne promjene na nožnim prstima.

ŠIRI PROBLEM. Naravno, kada je riječ o bolničkim bakterijama, to je problem koji je šire prirode, i dijelom je uzrokovan pretjeranom upotrebom antibiotika, što je bakterije učinilo rezistentnim – i mnoge se medicinske institucije suočavaju sa istim. Ono što najviše zabrinjava domaću javnost je zapravo pitanje da li se domaće zdravstvene institucije na najbolji mogući način bore protiv ovog problema – kao i nedostatak transparentnosti u izvještavanju javnosti o istom.

 

(Doznajemo.com)

(1603)

UŽASNE PRIČE O BOLNICI U SARAJEVU Da li je ovo istina o opasnoj bakteriji koja se krije od javnosti?

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-