UTICAJ MOĆNOG TURSKOG LOBIJA?! I Bakir Izetbegović podržao Vuka Jeremića!

Lider SDA dao nalog Sulejmanu Ugljaninu da stane uz Vuka Jeremića na predsjedničkim izborima i da ga podrži kao ‘iskrenog bošnjačkog prijatelja’

 

Bakir Izetbegović podržao je predsjedničku kandidaturu dosovskog kandidata Vuka Jeremića, otkriva Informer!

Ovo zloglasno glasilo blisko srpskom premijeru Vučiću tvrdi da je Izetbegović prošle nedjelje osobno izdao nalog Sulejmanu Ugljaninu, lideru SDA u Srbiji, da čvrsto stane uz Jeremića i podrži ga kao “iskrenog bošnjačkog prijatelja”.

Da u ovoj priči i te kako ima istine, pokazuje činjenica da je prije tri dana Ugljanin izjavio da je “Jeremić solidan kandidat o kome u SDA ozbiljno razmišljaju”.

Lider SDPS Rasim Ljajić ne vjeruje u mogućnost da se neko iz Sarajeva miješa u kampanju u Srbiji.

– To bi bilo i glupo i kontraproduktivno. Nismo mi politički nezreli da su nam potrebne sugestije iz inostranstva. Ugljaninu smo ponudili da zajedno podržimo kandidata vladajuće koalicije, a da mi njega zauzvrat podržimo za mjesto predsjednika Nacionalnog savjeta Bošnjaka – napominje Ljajić, uz opasku da odgovor još nisu dobili.

Izvor Informera iz Ugljaninovog SDA iz Novog Pazara potvrđuje da Sulejman nije slučajno odigrao ovaj potez, već da je dobio takav zadatak od Izetbegovića.

– Ugljanin je u razgovoru sa Bakirom prije desetak dana dobio nalog da podrži Jeremića, naročito jer je potomak čuvenih bošnjačkih porodica Buljubašić i Pozderac. Bakir je Vuka čak nazvao “velikim prijateljem Bošnjaka s obje strane Drine”… Otuda iznenadni Suljini sastanci sa Verkom i dosovskim kandidatima, s kojima nije sarađivao još od 2012. godine – objašnjava naš sagovornik i dodaje da ih je sve spojila veza sa Katarom i Saudijskom Arabijom, koji doniraju i Jeremićev CIRSD.

Izetbegović, baš kao i Jeremić i Ugljanin, nisu se jučer oglašavali ovim povodom. S druge strane, poslanik SNS Vladimir Đukanović kaže da nema dileme da će doći do koalicije Ugljanina i Jeremića.

Ako iza Ugljaninove podrške Jeremiću stoji Bakir, to je poručeno iz Ankare. Turska ima veliki uticaj u Sandžaku tvrdi Muamer Zukorlić.

– Ako iza toga stoji Bakir, znajte da je to poručeno iz Ankare. Turska ima veliki uticaj u Sandžaku i ovo predstavlja pokušaj da se Jeremić dovede na vlast kako bi neki projekti, koji su započeti još dok je Tadić bio predsjednik, bili nastavljeni. Ne treba zanemariti ni nedavno sklopljeno strateško partnerstvo između Ugljanina i Ljajića. Po meni je sve to zapravo koketiranje Rasima Ljajića sa Jeremićem preko Ugljanina i ostavljanje neke vrste kopče preko koje bi kasnije opet mogao da se nađe u vlasti – objašnjava Zukorlić.

(TBT)

(775)

UTICAJ MOĆNOG TURSKOG LOBIJA?! I Bakir Izetbegović podržao Vuka Jeremića!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-