UDARNA VIJEST – TAČI U PANICI: Tramp bijesan na Albance, prepušta Kosovo Putinu

Novi predsjednik SAD nezadovoljan je zbog toga što su vlasti u Prištini zloupotrijebile izjavu da će dobiti svoju vojsku, a da će se američke trupe povući s te teritorije.

 

Kosovski Albanci su u panici jer su izgubili naklonost SAD. Donald Trump planira bitno promijeni politiku Washingtona prema Prištini, a dio plana odnosi se i na to da će prepustiti predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da povlači konce na Kosovu.

Ujedno, Trampovo nzadovoljstvo utoliko je veće jer su Albanci preuveličali i zloupotrebili izjavu da će Kosovo dobiti svoju vojsku, a da će se trupe SAD povući s te teritorije.

O drugačijem tečaju američke vanjske politike prema Srbiji i regiji progovorio je i Trampov bliski prijatelj George Guido Lombardi, koga je magazin “Politiko” nazvao “vezom Trampa i europskih partija desnice”.

-Mislim Da je otvaranje predsjednika Trampa prema Rusiji, posebno prema predsjedniku Putinu vrlo jasno i očito, uostalom, to vidite na vijestima svakog dana. Sve ove vijesti o Trampovoj podršci Albancima, ja nemam problem definirati kao – lažne vijesti. To je laž, to je potpuno izmišljeno, ne znam odakle nekome ideja o tome. Nikad nisam čuo Trampa da kaže jednu riječ o Albancima, niti sam čuo da to uradi neko njemu vrlo blizak … Bio bih veoma, veoma iznenađen ako bi postojao i jedan posto istine u tim izvještajima – rekao je Lombardi.

“Foreign Policy” analizira kako će “prva žrtva nestabilnosti uzrokovane Trampovom politikom- možda neće biti Ukrajina ili baltičke zemlje, već Kosovo”, aludirajući da će Priština izgubiti potporu Washingtona.

Politički anaitičar Obrad Kesić kazao je kako se ipak SAD još nisu definirale prema Kosovu, ali svakako da “politika ne može ostati ista”.

– Između ostalog, jer Tramp planira stvor tješnju suradnju s Rusijom i da zajedno rješavaju mnoga pitanja – smatra analitičar.

(Kurir)

(3951)

UDARNA VIJEST – TAČI U PANICI: Tramp bijesan na Albance, prepušta Kosovo Putinu

| Slider, Vijesti |
About The Author
-