SVJETSKA SENZACIJA U LIBIJI: Rusi prave vojnu bazu, naoružavaju generala Haftara, moguć ratni sukob sa Amerikom

Rusija se, nakon Ukrajine i Sirije, odlučila uključiti u još jedan kritični sukob. U Libiji će početi naoružava Libijsku nacionalnu vojsku (LNA) generala Kalife Haftara, koja ratuje s Vladom nacionalnog sporazuma, priznatu od strane međunarodne zajednice.

 

Informacije o ovom potencijalno eksplozivnom razvoju događaja za Midl Ist Aj otkrio je visoki izvor iz alžirske vojske, koja je i sama uključena u kaotičnu situaciju u Libiji.

“Moramo se suočiti s činjenicama. Nećemo zauvijek čekati političke stranke u Libiji da postignu dogovor. Libiji treba obnova vladavine zakona u cijeloj zemlji i snažna vojska koja je sposobna jamčiti sigurnost sve do njenih granica. A s Rusima imamo zajedničku viziju”, rekao je navedeni izvor.

LNA kontrolira istočni dio Libije i podržava Zastupnički dom smješten u Tobruku, koji se s Vladom nacionalnog sporazuma u Tripoliju nadmeće za kontrolu nad državom. Ova islamistička vlada osvojila je vlast na izborima 2014. ali su njezini protivnici odbili priznati itborni rezultat i uspostavili paralelnu vlast.

Alžirski izvor tvrdi da su Rusi postigli dogovor s generalom Haftarom prilikom njegove posjete nosaču zrakoplova Admiral Kuznjecov 11. siječnja kada je uplovio u libijske teritorijalne vode. Dogovori su prethodno vodili i kad je Haftar u studenom prošle godine posjetio Moskvu.

Uz rusko oružje, streljivo, vojna vozila i sofisticiranu opremu za nadzor, Haftar bi mogao ostvariti dominantnu poziciju u rastrganoj zemlji. A Rusija bi zauzvrat povratila utjecaj koji je izgubila u Libiji padom Moamera Gadafija, ali otišla još dalje – mogla bi dobiti morsku bazu i stalnu prisutnost u sjevernoj Africi, koju već godinama priželjkuje.

Moskva je s bivšim libijskim vladarom 2011. potpisala unosni ugovor o prodaji oružja, navodno vrijedan milijarde dolara, koji zbog građanskog rata i njegovog pada nikada nije realiziran – dosad.

“Biće dublje koordinacije u narednom razdoblju. Haftar će omogućiti ruski pristup lukama u Libiji i također im otvoriti pristup zračnim lukama”, otkrio je drugi izvor, koji je bio pukovnik u libijskoj vojsci pod Gadafijem.

Moskva ne može legalno prodavati oružje Haftaru, bar ne izravno, zbog embarga UN-a na prodaju oružja koji je na snazi ​​još od 2011. No, Alžir se nameće kao “prirodno rješenje tog problema”, kako kaže izvor, budući da ta zemlja 90% svog oružja uvozi iz Alžira. Dio tog oružja sada bi mogla proslijediti Haftaru.

Alžir navodno ne bi imao ništa protiv ovakvog dogovora jer “iako mu (Haftaru) ne vjeruje potpuno, zna da u ovom trenutku on jedini može osigurati minimum stabilnosti.”

Alžir je u prosincu već počeo s transportom oružja Haftaru, ali pod uvjetom da ga koristi samo za borbu protiv militanata Islamske države koja je također prisutna u Libiji.

Haftar je značajno popravio svoju poziciju u sukobu zauzimanjem strateških naftnih luka. Procjenjuje se da ovaj bivši Gadafijev general, koji se odvojio od njega 2011. trenutno kontrolira 60 tisuća vojnika.

Alžir se službeno još uvijek zalaže za političko rješenje sukoba i pomirenje zaraćenih strana, ali očito u isto vrijeme polaže svoje karte na stranu za koju misli da će odnijeti prevagu.

S obzirom da su u Libiji već prisutne američke vojne snage (oko tisuću vojnika), kao i talijanske, britanske i francuske, i to na strani vlade u Tripoliju, rusko uplitanje moglo bi dovesti do opasne eskalacije sukoba.

(Index.hr)

(1636)

SVJETSKA SENZACIJA U LIBIJI: Rusi prave vojnu bazu, naoružavaju generala Haftara, moguć ratni sukob sa Amerikom

| Slider, Vijesti |
About The Author
-