SVI SU MISLILI DA AMERIKA OPKOLJAVA RUSIJU NA ARKTIKU: Pogledajte mapu ruskih baza na Arktiku..!

Iako se mnogo govori o američkim vojnim bazama koje okružuju Rusiju, Moskva je kroz samo par godina na “kapi svijeta” izgradila 14 avio pisti 0,16 dubokovodnih luka, raspoređeno je 40 ledolomaca, a oformljena je i posebna “Arktička vojna komanda”.

 

Od kada je izbila kriza u Ukrajini, sve više američkih dužnosnika uviđa stratešku važnost Arktika za nacinonalnu sigurnost SAD. Ipak, sjeverno ledeno prostranstvo nekako uvijek izmili kroz pukotine federalne birokracije.

Arktičko more se povlači uslijed sve viših globalnih temperatura, a nekada zaleđen i neprohodan ocean, sada je otvoren kako za avanturiste, tako i za oportuniste.

Rusija je prva iskoristila ovu nazovi “prednost”, kako bi prije nego što se pojavi dostojan rival, postavila što više vojnih baza i znanstvenih objekata. Ipak, dužnosnici u Washingtonu nadaju se da će administracija predsjednika Donalda Trumpa konačno uvesti ameriku u utrku za kapu svijeta.

 

Obama se okrenuo Arktiku

Za Pentagon, Arktik je dugo predstavljao “posljednju rupu na svirali”, smatra Senator Den Sullivan.

– Koja je bila naša strategija nacionalne sigurnosti za Arktik? Mislim da sve do skoro, s točke gledišta SAD i Pentagona, ta strategija nije ni postojala – rekao je Sullivan.

Stvari su počele mijenjati tijekom mandata Baracka Obame, premda napredak nije pokretalo Ministarstvo obrane, već takozvani “Arktički savjet” – međunarodno tijelo kojim predsjedava SAD, a koje je zaduženo za nadzor regije.

– Ipak, to nije dovoljno – tvrdi Den Sullivan, a kao dokaz, predstavio je kartu ruskih baza i luka na Arktiku.

Iako na karti nisu ubilježena vojna infrastruktura koja pripada SAD i njenim NATO saveznicima, trend porasta broja ruskih baza je očigledan. Za samo par godina, Rusija je oformila posebnu arktičku naredbu i brigadu sačinjenu od četiri borbene jedinice, 14 avio pisti 0,16 dubokovodnih luka u kojima je raspoređeno 40 ledolomaca, a očekuje se da će uskoro stići još 14 novih.

Sa druge strane, SAD raspolaže samo jednim funkcionalnim ledolomca na Arktiku … Drugi je pokvaren …

Kako su ledolomci ključni za pristup surovim ledenim bespućima Arktika, SAD će morati uložiti najmanje milijardu dolara kako bi izgradila samo šest ledolomaca.

– Ledolomci su autoputevi Arktika, a Rusija posjeduje super autoceste, dok mi imamo prljave Putica, pune rupa – smatra Sullivan.

 

Arktik je ključno strateško područje

U pisanom upitniku, podnesenom američkom Kongresu, novi ministar obrane general James Matis, popularno nazvan “bijesni pas”, naveo je kako “Arktik predstavlja ključno strateško područje”.

– Rusija poduzima agresivne korake u povećavanju prisustva tamo. Razvoj i integraciju strategije za Arktik ću postaviti kao jedan od prioriteta – napisao je Matis Kongresu.

Ostaje otvoreno pitanje oko toga što će Trump na kraju odlučiti i kako će se stvari odvijati, s obzirom na zamršenu saveznu birokraciju i obećanje predsjednika da će smanjiti potrošnju na obranu.

Ukoliko do poboljšanja odnosa između Washingtona i Moskve krene kako je Trump najavio, može se dogoditi da Putin iskoristi spušten gard nove administracije, i zagrije situaciju na sjeveru, prije nego na jugu.

(Http://foreignpolicy.com/)

(3498)

SVI SU MISLILI DA AMERIKA OPKOLJAVA RUSIJU NA ARKTIKU: Pogledajte mapu ruskih baza na Arktiku..!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-