SVI SU MISLILI DA AMERIKA OPKOLJAVA RUSIJU NA ARKTIKU: Pogledajte mapu ruskih baza na Arktiku..!

Arktičko more se povlači uslijed sve viših globalnih temperatura, a nekada zaleđen i neprohodan ocean, sada je otvoren kako za avanturiste, tako i za oportuniste.

Rusija je prva iskoristila ovu nazovi “prednost”, kako bi prije nego što se pojavi dostojan rival, postavila što više vojnih baza i znanstvenih objekata. Ipak, dužnosnici u Washingtonu nadaju se da će administracija predsjednika Donalda Trumpa konačno uvesti ameriku u utrku za kapu svijeta.

 

Obama se okrenuo Arktiku

Za Pentagon, Arktik je dugo predstavljao “posljednju rupu na svirali”, smatra Senator Den Sullivan.

– Koja je bila naša strategija nacionalne sigurnosti za Arktik? Mislim da sve do skoro, s točke gledišta SAD i Pentagona, ta strategija nije ni postojala – rekao je Sullivan.

Stvari su počele mijenjati tijekom mandata Baracka Obame, premda napredak nije pokretalo Ministarstvo obrane, već takozvani “Arktički savjet” – međunarodno tijelo kojim predsjedava SAD, a koje je zaduženo za nadzor regije.

– Ipak, to nije dovoljno – tvrdi Den Sullivan, a kao dokaz, predstavio je kartu ruskih baza i luka na Arktiku.

Iako na karti nisu ubilježena vojna infrastruktura koja pripada SAD i njenim NATO saveznicima, trend porasta broja ruskih baza je očigledan. Za samo par godina, Rusija je oformila posebnu arktičku naredbu i brigadu sačinjenu od četiri borbene jedinice, 14 avio pisti 0,16 dubokovodnih luka u kojima je raspoređeno 40 ledolomaca, a očekuje se da će uskoro stići još 14 novih.

Sa druge strane, SAD raspolaže samo jednim funkcionalnim ledolomca na Arktiku … Drugi je pokvaren …

Kako su ledolomci ključni za pristup surovim ledenim bespućima Arktika, SAD će morati uložiti najmanje milijardu dolara kako bi izgradila samo šest ledolomaca.

– Ledolomci su autoputevi Arktika, a Rusija posjeduje super autoceste, dok mi imamo prljave Putica, pune rupa – smatra Sullivan.

 

Arktik je ključno strateško područje

U pisanom upitniku, podnesenom američkom Kongresu, novi ministar obrane general James Matis, popularno nazvan “bijesni pas”, naveo je kako “Arktik predstavlja ključno strateško područje”.

– Rusija poduzima agresivne korake u povećavanju prisustva tamo. Razvoj i integraciju strategije za Arktik ću postaviti kao jedan od prioriteta – napisao je Matis Kongresu.

Ostaje otvoreno pitanje oko toga što će Trump na kraju odlučiti i kako će se stvari odvijati, s obzirom na zamršenu saveznu birokraciju i obećanje predsjednika da će smanjiti potrošnju na obranu.

Ukoliko do poboljšanja odnosa između Washingtona i Moskve krene kako je Trump najavio, može se dogoditi da Putin iskoristi spušten gard nove administracije, i zagrije situaciju na sjeveru, prije nego na jugu.

(Http://foreignpolicy.com/)

(2765)This post has been seen 21612 times.

SVI SU MISLILI DA AMERIKA OPKOLJAVA RUSIJU NA ARKTIKU: Pogledajte mapu ruskih baza na Arktiku..!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-