Sve što trebate znati o kvalitetu vode u Sarajevu: Koliko je tvrda, zašto je ponekad bijela, koliko šteti hlor…

Prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, maksimalna koncentracija hlora u vodi za piće iznosi 0,5 mg/L. Koncentracija hlora u našem sistemu se redovno prati na mjestima doziranja hlora i u distributivnom sistemu, tako da se postiže koncentracija hlora oko 0,3 mg/L.

 

kjkp-2-sarajevo

 

KAKVA JE TVRDOĆA VODE U SARAJEVU?

Tvrdoća vode potiče od rastvorenih supstanci u vodi, uglavnom soli kalcijuma i magnezijuma. Kalcijum i magnezijum spadaju u esencijalne minerale i  korisni su za ljudsko zdravlje. Tvrdoća vode ne utiče na zdravstvenu ispravnost vode ali može biti interesantna građanima koji žele da koriste omekšivače za upotrebu mašina za pranje suđa ili veša.

 

Tvrdoća vode se obično izražava u njemačkim stepenima (⁰dH) ili u mg/L CaCO3. Postoje različite skale za klasifikaciju tvrdoće vode koje se međusobno razlikuju, tako da zavisno od primjenjene skale, voda u Sarajevu sa tvrdoćom 11  ⁰dH može spadati u srednje tvrde ili tvrde vode.

 

Tvrdoća vode u Sarajevu iznosi oko 11 ⁰dH, osim u dijelu Općine Ilidža gdje iznosi oko 18 ⁰dH.

 

U slučaju sumnje u kvalitet vode, građani se mogu obratiti našoj laboratoriji na broj telefona 033/440-024 ili našem dispečeru na 033/210-707 – navodi se u saopćenju KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo.

(4)This post has been seen 293 times.

Sve što trebate znati o kvalitetu vode u Sarajevu: Koliko je tvrda, zašto je ponekad bijela, koliko šteti hlor…

| Foto/Video, Slider, Tehnologija, Vijesti |
About The Author
-