Sve presude za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji na jednoj karti

“Dok smo izvještavali o ratnim zločinima, kao novinari smo često nailazili na teškoće da dobijemo sve dokumente koji se odnose na predmete ratnih zločina. Tijekom godina, akumulirali smo značajan arhiv, i dodatno smo radili na prikupljanju presuda iz raznih sudova”, objavio je BIRN na svojim stranicama izjavu Marije Ristić, koja je vodila skupinu suradnika koji su radili na mapi.

“Imajući u vidu koliko su naši sudovi još uvijek zatvoreni za javnost, vjerujemo da će ova mapa biti jedinstveni resurs za novinare, studente, istraživače i za javnost”, dodala je.

Mapa, međutim, ne uključuje presude izrečene na kantonalnim sudovima u BiH, suda u Distriktu Brčkom i Republici Srpskoj, a razlog je veliki broj predmeta te njihov složen proces anonimizacije.

Prema podacima iz Mape, do sada je najmanje 646 ljudi osuđeno na lokalnim sudovima i 83 na Haškom sudu za zločine počinjene tokom gotovo deset godina ratova u bivšoj Jugoslaviji, koji su iza sebe ostavili 125.000 mrtvih, a 12.000 se još uvijek vode kao nestali.

“Mapa otkriva ogromne razmjere zločina počinjenih tijekom sukoba, ali i rezultate koje su sudovi postigli u procesuiranju tih zločina”, kazala je Ristić.

(291)

Sve presude za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji na jednoj karti

| Slider, Vijesti |
About The Author
-