SVE OBMANE SEBIJE IZETBEGOVIĆ: Uštede ne postoje, pacijenti čekaju mjesecima na operaciju, ljekari i dalje odlaze

„Uštede“, ponovila je profesorica Izetbegović i pojasnila kao je zahvaljujući njoj, njenoj kadrovskoj politici, njenom menadžerisanju, i naravno turskoj razvojnoj agenciji Tika, KCUS za godinu uštedio 63 miliona maraka.

Računica je jednostavna. Prema revizorskim izvještajima na koje se sama poziva, godišnji budžet KCUS-a je 198 miliona maraka. Za plaće i ostale naknade izdvaja se oko 100 miliona. Za lijekove je u prošloj godini izdvojen  61 milion maraka. To je ukupno 161 milion maraka. Da nije plaćala struju, vodu, plin i ostala materijalna sredstva, Sebija Izetbegović je maksimalno mogla uštedjeti 37 milona.

Navodna ušteda od  63 miliona maraka još je jedna obmana izrečena na konferenciji za novinare direktorice Sebije Izetbegović. Istina, direktorica Izetbegović je napravila uštede. U 2016 godini nabavljeni su lijekovi u vrijednosti od 61 miliona marka. Godinu ranije, nabavljeni su lijekovi u iznosu od 68 miliona maraka. Razliku su platili pacijenti. Dio novca je refundiran, a veći dio refundiranog novca otišao je na račun  apoteke Dina, čija je vlasnica supruga predsjednika UO KCUS-a Jasmina Kapetanovića.

 

JOŠ OBMANA

Nisu, međutim, ovo jedine obmane generalne direktorice i njenog Direktorija. Tvrdi, recimo, Izetbegovićeva da su „pacijenti tokom mandata prethodnih direktora do pola 4 čekali vađenje krvi“. Svi koji su ikad bili na KCUS-u znaju da se krv ne vadi nakon 10 sati.

„Pacijenti sada ne čekaju nikoga duže od 30 minuta“, navodi Izetbegovićeva.

Djeca sa urođenim srčanim manama mjesecima čekaju na operacije. Što priznaje i Direktorij KCUS-a.

„Zatekla sam tri klinike za transplantaciju“, istakla je Izetbegovićeva.

Prilikom njenog dolaska, postojale je samo Klinika za transplantaciju u osnovanju. Umjesto klinika, zatekla je tri odjeljenja za transplantaciju, ali Kliniku i odjeljenje direktorica Izetbegović, očito, ne razlikuje.

„Oprema nije bila popisana ni u 2015.godini“ rekla je direktorica.

Izetbegovićeva bi morala znati da se popis radi prvog radnog dana u narednoj godini. To je, dakle, bio 4. januar 2016. godin. U tom trenutku, KCUS-om je rukovodila njena prva saradnica Enra Suljić. Četiri dana kasnije, KCUS je preuzela Sebija Izetbegović. Popis za 2015. godinu bio je isključivo u njihovoj nadležnosti. A za „neuredni popis za 2013. i 2014. godinu“, isključivi je krivac tadašnja predsjednica Popisne komisije – Amra Karić, koja je dolaskom Sebije Izetbegović unaprijeđena za direktora nemedicinskih disciplina KCUS-a.

„Ja sam uvijek dizala svoj glas protiv sumnjivih poslova bivšeg menadžmenta“, kazala je direktorica Izetbegović.

Upravo ona je 2011.godine sama sebe imenovala za članicu Upravnog odbora KCUS-a. U javnosti tada nije zabilježena nijedna njena izjava protiv tadašnjih i budućih direktora KCUS-a. Ali kada je Sebija Izetbegović postala generalna direktorica – sve se promijenilo.

(zurnal.info)

(668)This post has been seen 13101 times.

SVE OBMANE SEBIJE IZETBEGOVIĆ: Uštede ne postoje, pacijenti čekaju mjesecima na operaciju, ljekari i dalje odlaze

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-