SVE JE SPREMNO, POČINJE: Američki, britanski i francuski ratni brodovi se spremaju za rat u Zalivu, RUSIJA ČEKA

Udarna grupa američkih, britanskih i francuskih ratnih brodova, pod vodstvom kraljevske mornarice, se priprema za “ratne igre” u Zaljevu, uključujući simulirani sukob s Iranom, uslijed tekućih sporova s ​​pomorskim snagama Teherana i ratoborne retorike.

 

Vježba Unified Trident, koja bi trebala početi sljedećeg tjedna, je planirana neko vrijeme, ali je to prvo veliko raspoređivanje britanskih i američkih brodova u tom području otkako je Donald Trump ušao u Bijelu kuću.

Ratni brodovi američke mornarice iz udarne grupe su bili uključeni u niz sukoba s iranskim snagama u posljednjih nekoliko mjeseci, uključujući i raniji incident ovog mjeseca kada je USS Mahan razarač ispalio hice upozorenja na četiri iranska patrolna broda za brze napade.

U prikazu sile sljedećeg tjedna će se vidjeti admiralski brod Kraljevske mornarice HMS Ocean i Type 45 razarač HMS Daring, koji će biti raspoređeni u Zaljevu u prikazu “odvraćanja i ohrabrivanja” zajedno s američkim ratnim brodovima USS Hopper i USS Mahan i francuskim protuavionskim fregata FS Forbin .

Bivši šef Kraljevske mornarice, admiral Lord Vest, je izjavio za Middle East Eye da je tajming vježbi bio “zabrinjavajući” i da su vojni zapovjednici bili “svjesni porasta tenzija” u regiji.

Admiral, čiji je HMS Ardent bio izgubljen 1982. godine u Foklandskom sukobu, je rekao: “Nema sumnje da tenzije rastu i da labav govor predsjednika Trampa pridonosi eskalaciji situacije!”

Novi američki predsjednik ne krije svoju želju da zauzme čvrst stav protiv Irana i “odstrani” nuklearni sporazum predsjednika Obame s tom zemljom. Ranije ovog tjedna, obećao je blisku suradnju s Izraelom u “rješavanju prijetnji od strane Irana.”

Njegov novoimenovani ministar obrane, James Matis, je također oštar kritičar Irana. Matis je pozvao na jače odgovore na iransko uznemiravanje američkih brodova i zrakoplova i nazvao tu zemlju “jedinom najtrajnije prijetnjom stabilnosti i miru na Bliskom istoku.”

Stručnjaci za sigurnost strahuju da bi Unified Trident vježbe mogle ugledati ponavljanje tenzija od prošlog ljeta kada su iranski pomorski brodovi napravili seriju opasnih manevara oko američkih brodova u Perzijskom zaljevu.

Američki mornari su ispalili hice upozorenja tijekom jedne epizode, ukazujući na opasnost od oružanog sukoba između Irana i američke mornarice u vrlo spornoj oblasti.

Peter Roberts, direktor vojnih nauka, je rekao za MEE: “Izgleda da će politika nove administracije prema Iranu biti tvrdokorna, a tako Iran može osjetiti da ima malo toga da izgubi, i zbog toga može pokušati nešto.”

On je dodao: “To bi moglo zadovoljiti želje Irana da budu viđeni kao moćni u regiji, ali i da testiraju predanost američkog saveza. Čak iu takvim okolnostima, Trampov odgovor ne bi bio predvidiv- to bi moglo biti sve, od ignoriranja do masovne odmazde. ”

“SAD će izuzetno pažljivo nadgledati, i imat će – kao i sve države – pripremljene načine da zaobiđu britanske zapovjednike, ako se oni pokažu suviše sporim ili nedovoljno robusnim”, dodao je Roberts.

Tijekom vježbe će se HMS Daring i HMS Ocean vjerojatno pridružiti američkim i francuskim ratnim brodovima simulirati uništavanje iranskih borbenih aviona, brodova i priobalnih raketnih baterija.

U slučaju rata, glavna prijetnja američke koalicije u Zaljevu će doći od mornarice Islamske revolucionarne garde korpusa. Očekuje se da ova sila koristi strategiju “pristup-odbijanje” napadajući američke i britanske ratne brodove.

Stručnjaci obrane kažu da, iako je sposobnost Irana ograničena i nadmašena od strane američkih i britanskih snaga, on bi i dalje mogao zada niz smrtonosnih udaraca koristeći kombinaciju mini podmornica, brodova za brzi napad, mina i priobalnih protivbrodnih raketnih baterija.

Zaljev je među najprometnijim plovnim putevima na svijetu. Prošli tjedan su vode bile još više prepunjene kada su tri kineska ratna broda, uključujući i raketni razarač, krenuli u obilazak regije.

To je prvi takav obilazak u šest godina i desio se kada je Peking pokazao želju da igra veću ulogu na globalnoj sceni. Izvori obrane su rekli da će vjerojatno kineski brodovi “držati na oku” vježbe koje su pod vodstvom Kraljevske mornarice.

Glasnogovornik Kraljevske mornarice je rekao: “HMS Ocean i Type 45 razarač će biti sudionici Kraljevske mornarice u vježbi Unified Trident. To je rutinska vježba koja je planirana dugo vremena. Mi ne komentiramo nasilne mjere zaštite. ”

Međutim, ono što nijedna agencija ne iznosi je stav Rusije o svim tim planovima a što je jedino i bitno u ovim ratnim igrama. Rusija je sklopila dogovor sa Iranom koji podrazumijeva i vojnu suradnja i svakako neće mirno gledati kako neko razara Iran.

Tu je također umiješana i Kina u smislu dogovora, a eventualni poraz Irana u takvom ratu značio bi direktan dolazak Islamske države na granice Rusije.

Dakle, zaključak je, ukoliko počne rat protiv Irana, počeće i Svjetski rat jer će se priključiti i Rusija i Kina. Pogotovo Rusija neće tolerirati rat protiv Irana jer je iranska vojska aktivni partner s Rusijom u ratu u Siriji.

Webtribune.rs

(5434)

SVE JE SPREMNO, POČINJE: Američki, britanski i francuski ratni brodovi se spremaju za rat u Zalivu, RUSIJA ČEKA

| Slider, Vijesti |
About The Author
-