STRAŠNA ZAMKA ZA PUTINA – NЕVJЕRОVАТАN OBRT ТRАМPА: Prepušta Ukrajinu i Siriju, jedino ovo traži od Putina…

Čak i prije inauguracije, predsjednik SAD Donald Trump imao je određene simpatije za ruskog kolegu Vladimira Putina.

 

Zbog toga je logično da sada kada je predsjednik Trump nešto i ponudi Kremlju, ali pitanje je koliko je spreman pravi ustupke.

Međutim, trampe i Putinovi planovi ne preklapaju se onoliko koliko je u početku predviđano, piše na stranici “Independenta” Vladislav Inozemcev, direktor Centra za postindustrijska istraživanja u Moskvi.

Trump želi Ameriku ponovo učini velikom, dok Putin želi osigurati ruske regionalne interese, pa je samim tim i manje ambiciozan. Ako se ovo uzme u obzir, američki lider mogao bi Putinu ponuditi zavodljiv, ali otrovan kompromis.

Što točno želi Putin? Hoće da NATO bude zaustavljen na svojim trenutnim granicama, a da Ukrajina i post-sovjetske države ostati unutar ruske sfere utjecaja, da se ukinu sankcije Zapada, da Krim bude priznat kao ruska teritorija, a Assad da ostane na vlasti u Siriji.

Ništa od ovoga nije prevelik problem za SAD. Čak i pitanje Ukrajine nije preveliko, jer EU nema namjeru zove ovu zemlju u Članostvo, a NATO ne namjerava se dalje širi. Osim toga, Kijev je uradio sve što bi mogao dodatno upropasti privredu zemlje.

Problem je u tome što nije jasno što bi moglo da se traži zauzvrat. Mnogi stručnjaci vjeruju da bi trgovina uključila suradnju u Siriji, pa čak i podređivanje ruskih snaga Americi, što bi mogla biti cijena odrešenim rukama Rusije u Ukrajini.

Ali, Americi nije istinski potrebna koordinacija s Rusijom na Bliskom istoku: Ako žele štite Assadov režim od ISIS-a, zašto bi Zapad bio protiv toga?

Tko god da pobijedi tamo, broj izbjeglica u Europi i na drugim mjestima neće biti smanjen. Tko može zamisliti Siriju kao funkcionalnu državu? Želi li zapad zaista mnogo ulagati u ovu očajničku avanturu?

Zbog toga bi trgovina mogla biti na sasvim drugoj strani, a to je ruska politika prema Kini. Putin je godinama pokušavao uvjeriti svijet da je Rusija vođa Istoka, čak i nakon što je bilateralna trgovina s Kinom opala sa 80 na 58,7 milijardi milijardi dolara za tri godine.

Kineski dužnosnici upozorili su danas Sjedinjene Države da ugrožavaju regionalnu stabilnost u Istočnoj Aziji, dan nakon što je američki ministar obrane James Matis izjavio da se predanost SAD u zaštiti sigurnosti Japana odnosi i na sporna otoka u Južnom kineskom moru.

Budući da je Kina trampu najveća briga, rješenje bi moglo biti u tome da Putin napusti savez sa Kinom kako bi ponovo ojačao veze sa Zapadom i dobio odriješene ruke iu Kini iu Rusiji.

Za Putina bi bilo vrlo teško odbiti takav prijedlog. Nikome u Rusiji nije previše stalo do saveza sa Kinom, dok se mnogi toga zapravo i plaše.

Ali rješenje krimskog pitanja, uz dodatni pritisak na Ukrajinu dok se vode pregovori o skidanju sankcija, bio bi ogroman uspjeh za Putina. Sirija bi bila također značajna pobjeda.

Tako bi Putin mogao dobiti sve što želi, uz povratak poštovanja koje je tijekom godina izgubio na Zapadu.

Pravi problem je u tome što je Rusija sve više upetljana u ratove koje ne može dobiti. Sukob u Ukrajini će se dodatno intenzivirati ako Zapad povuče ionako simboličnu podršku Kijevu.

Rusija će pokušati smjeni vlast i zamijeni je lokalnim oligarsima odanim Kemlja, što bi moglo dovesti do nove pomoći Ukrajini u energetici, a to bi Moskvu moglo koštati milijarde dolara godišnje.

I za Siriju će trebati mnogo vremena i novca, uz manevriranje između Turske, Irana i Saudijske Arabije, opet bez pozitivnog ishoda na vidiku. Ako tenzije između Kine i Rusije postanu stvarnost, za Moskvu neće biti druge opcije osim ojačati veze sa zapadom.

To će dovesti do slabljenja i Rusije i Kine, što i jest cilj Amerike.

Naravno, Rusija može odbiti takav prijedlog, ali postoji ruska poslovica koja kaže: I loš rezultat je rezultat. Nova američka administracija može krenuti u bilo kojem smjeru u kom poželi, jer što god da se dogodi neće biti njezina, već krivnja druge strane, navodi se u analizi Vlаdislаvа Inоzеmcеvа

Webtribune.rs

 

(7229)

STRAŠNA ZAMKA ZA PUTINA – NЕVJЕRОVАТАN OBRT ТRАМPА: Prepušta Ukrajinu i Siriju, jedino ovo traži od Putina…

| Slider, Vijesti |
About The Author
-