Šta donosi skandalozna podjela FBiH: Ne radi se samo o otimanju teritorije, nego o otimanju historije

“To je bolesno. To, da se iscrtavaju granice unutar jedne države, da svako misli da ima pravo i da može da pravi sebi u državi državicu na bilo kojem mjestu na kojem se prohtije. To nije više neki poseban slučaj, to je jedna bolest koja zahtijeva dijagnozu”, kaže Filipović.

Najinteresantnija je svakako Hercegovina. Osim Zapadne Hercegovine, Hrvati sebi pripajaju i polovinu grada Mostara, kao i kompletan Stolac. Međunarodni status Mostara, na ovaj način, se mijenja i to na sličan način kako je bilo planirano prije nekoliko mjeseci, u prijedlogu koji je potekao od mostarske SDA.

“Oni koji su vodili mostarsku politiku u ime Mostaraca su izgubili osjećaj za to i oni sami su neke stvari smatrati normalnim. Onako lijep i divan Mostar, gdje zaista nikada nije bilo te podjele. To su donijeli ti koji evo nose civilizaciju progona, protjerivanja, uništavanja i otimačinu”, kategoričan je Filipović.

Ne radi se samo o otimanju teritorije, kaže Filipović, nego o otimanju historije. A to se najbolje vidi upravo na primjerima Mostara i Stoca.

“Vi Stolac pretvarate u hrvatski grad protiv cijele njegove historije”, naglasio je Filipović.

Unutrašnjoj dezintegraciji BiH mora doći kraj, naročito u vremenima kada se govori o evropskim integracijama, kaže Filipović. Hrvatska politika nastoji, realizacijom ovakve mape, krunisati svoju višestoljetnu politiku na ovim prostorima. Ali, neko im mora dati jasan odgovor da od ovoga nema ništa, bez nekih novih sukoba, zaključuje Filipović.

 

(Vijesti.ba)

(8807)This post has been seen 26265 times.

Šta donosi skandalozna podjela FBiH: Ne radi se samo o otimanju teritorije, nego o otimanju historije

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-