ŠTA ĆE BITI SA BIH: Trump stavlja Muslimansko bratstvo i Izetbegovića na crnu listu?!

 

Mediji su također objavili da bi to mogao biti svojevrsni problem pogotovo nakon pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.  Radi li se o situaciji kojoj treba pridavati ozbiljnu pažnju ili pak neosnovanim špekulacijama, za sada se može samo nagađati. Izetbegović na ove napise nije reagirao.

 

Sa četiri uzdignuta prsta u javnosti je često istupao i turski predsjednik Erdogan. On je čak za govornicom UN-a podigao svoja četiri prsta (znak Rabije) te rekao: „U Egiptu je vojnim udarom svrgnut predsjednik izabran glasovima naroda i, istovremeno, ubijeno hiljadama ljudi koji su tražili poštivanje njihovih glasova, dok su se UN i demokratske zemlje zadovoljile samo praćenjem situacije. A osoba koja je izvršila vojni udar dobila je legitimitet.“

 

Inače, znak Rabije sa četiri uzdignuta prsta pojavio se u avgustu 2013., i simbolizirao je podršku svrgavanju Mursija s vlasti. Koristila ga je organizacije takozvana muslimanska braća i njihovi simpatizeri.

 

Podsjećanja radi, muslimansko bratstvo osnovano je 1928. godine u Egiptu na temelju učenja Hassana al-Banne (1906-1949).U vrijeme (1920ih) kada je muslimansko bratstvo osnovano islamski svijet je bio u previranju. Kemal Ataturk je ukinuo otomanski kalifat u Istanbulu, a nakon prvog svjetskog rata i propasti otomanskog carstva muslimanske zemlje bile su podijeljene između zapadnih sila. Glavni cilj muslimanskog bratstva bila je reafirmacija političkog islama i uspostava novog kalifata temeljenog na šerijatu i Kuranu, pišu strane agencije.

(5077)This post has been seen 29772 times.

ŠTA ĆE BITI SA BIH: Trump stavlja Muslimansko bratstvo i Izetbegovića na crnu listu?!

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-