SONJA BISERKO: “Srbija će morati priznati Kosovo, Republiku Srpsku tretiraju kao glavni ratni plijen ’90-ih”

“To je rasistički jezik, jezik koji nikako ne ohrabruje normalizaciju i koji traži dnevne prepreke kako bi se taj dijalog nekako zamrzao, i to sve jer se očekuje da će u toj novoj međunarodnoj konstalaciji biti moguće podeliti Kosovo, i dobiti Republiku Srpsku, koju tretiraju kao glavni ratni plijen ’90 – ih”, kaže Biserko.

 

 

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko govorila je šta misli o velikosrpskom nacionalizmu – koja mu je sudbina i koja je njegova korist, odnosno šteta za državu Srbiju.

 

– O tome se već govori poslednjih 30 godina i to je tema koja nažalost nije sišla sa dnevnog reda, i koja je Srbiji donela velike štete, a i celom regionu. Još se, nažalost, nije odustalo od tog projekta, posledjih meseci smo svedoci radikalne retorike, koja liči na onu Miloševićevu iz ’90 – ih i ranije. Ponovo se oživljava srpsko pitanje sa jakom tendencijom da se ono internacionalizuje, međutim, kada govorimo o tom pokušaju da se ono postavi ponovo na dnevni red, treba imati u vidu i taj međunarodni kontekst, zašto su sada ponovo oživeli ti zahtevi, odnosno, zašto je oživela ta iluzija da je moguće ostvariti taj program. Tu, pre svega treba imati u vidu ulogu Rusije, koja na neki način priželjkuje ili kreira opstrukcije na Balkanu, pogotovo za Srbiju i njenu orjentaciju ka Evropskoj uniji. To se dešava pre svega, da bi testirala jedinstvo EU, NATO i SAD, ali i da bi odvratila pažnju Zapada od istočne njene granice. S obzirom da posmatra da je njeno širenje, EU ka Istoku protiv njenog interesa, odnosno da zalazi u njenu interesnu sferu, u tom smislu rekla bih da sadašnja srpska elita, ona koja je angažovana na tom projektu sledi tu liniju, očekujući da će možda zahvaljujući toj ulozi Rusije na Balkanu biti u mogućnosti da ostvari svoje planove iz ’90 – ih.

 

Biserko tvrdi da proevropska orjentacija vlasti u Srbiji nije iskrena

– Imajući u vidu retoriku koja je dnevno na delu, kada govorimo o normalizaciji odnosa sa Kosovom, koji je jedan od uslova Srbije za napredak u pregovorima, onda možemo reći da je sve što se dešava u javnosti na tu temu kontraproduktivno. To je rasistički jezik, jezik koji nikako ne ohrabruje normalizaciju i koji traži dnevne prepreke kako bi se taj dijalog nekako zamrzao, i to sve jer se očekuje da će u toj novoj međunarodnoj konstalaciji biti moguće podeliti Kosovo, i dobiti Republiku Srpsku, koju tretiraju kao glavni ratni plen ’90 – ih. Srbija će morati da prizna

(6914)

SONJA BISERKO: “Srbija će morati priznati Kosovo, Republiku Srpsku tretiraju kao glavni ratni plijen ’90-ih”

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-