ŠOKANTNA ISTINA O KEMIKALIJAMA KOJE NAS TRUJU

Kod kupovanja u supermarketima umjesto u plastičnoj, radije odaberite namirnice pakirane u platnenu ili papirnatu ambalažu. Kupujete li pak onu u plastici, hranu ne spremajte tako u hladnjak, već je odmah izvadite i dobro operite.

Istina o spoju BPA

Kemikalija bisfenol A ili BPA je spoj koji se masovno koristi u proizvodnji plastike, a prema posljednjem zaključku američkog Udruženja za hranu i lijekove FDA izloženost BPA-u u malim količinama nije opasna za zdravlje. S druge strane, Europska Unija zabranila je korištenje BPA u svim dječjim proizvodima.

Novi dokazi otkrivaju kako je industrija plastike godinama prikrivala dokaze o štetnosti BPA, na sličan način kako je duhanska industrija odbijala poveznicu cigareta i raka pluća. Američka zoologinja Theo Colborn proučavala je utjecaj izloženosti plastici na životinje, poput neobičnih slučajeva deformacija, raka i raznih bolesti, na temelju koje je i američki Kongres tražio sigurnosno testiranje više od 80.000 kemikalija i njihovo djelovanje na ljude te Agencija za zaštitu okoliša EPA donijela zaključak o tome koje su doze kemikalija navodno sigurne.

Rezultate te studije testirao je profesor Frederick vom Saal sa Sveučilišta Missouri, koji je u ispitivanju koristio čak 25 puta manje doze od onih koje je EPA proglasila sigurnima. Otkrio je da je utjecaj BPA na plodnost životinja poražavajuć, a nakon toga su nastale brojne studije koje su potvrdile slično djelovanje na ljude.

Do 2006.g. su vom Sall i Nacionalni Institut za okoliš i zdravlje NIEHS s 38 vodećih američkih znanstvenika izdali objavu u kojoj su ocijenili preko 700 studija o utjecaju BPA sa zaključkom: Više od 95 posto ljudi u razvijenim zemljama svijeta izloženi su razinama BPA u mjeri koja dokazano uzrokuje bolesti poput pretilosti, neplodnosti, dijabetesa i sl. kod životinja. Osim toga, te su količine BPA promijenile gene kod životinja tako da oni uzrokuju bolesti, a posljedice toga nasljeđivat će se generacijama.

(449)This post has been seen 5800 times.

ŠOKANTNA ISTINA O KEMIKALIJAMA KOJE NAS TRUJU

| Slider, Šokantno |
About The Author
-