SKANDAL U NIŠU: Psiholog ismijavao poremećenu osobu!

“U međuvremenu, u domu s uma sišavših” skandalozni je potpis fotografije koju je Jelena Stefanović, psiholog u Gerontološkom centru u Nišu, postavila na svoj Fejsbuk profil. Na fotografiji je ona u bijelom mantilu zajedno sa korisnicom prihvatilišta te državne socijalne ustanove.

Izvor “Alo!” iz Gerontološkog centra kaže da je fotografija “vrlo sporna jer zakon štiti sve korisnike usluga takvih institucija da niko ne smije da ih fotografiše i njihove fotografije javno objavljuje”.

– Pogotovu što je štićenica doma žena koja ima psihijatrijskih problema zbog toga što je ubila svog vjenčanog supruga. I da nije tako, fotografije korisnika socijalnih usluga ne smiju da se objavljuju. Nikako uz natpise “s uma sišašvše”, jer to u prevodu znači “oni koji imaju psihijatrijskih problema” – navodi naš izvor.

Aleksandar Milošević, direktor Gerontološkog centra u Nišu, gdje je sporna fotografija i nastala, kaže za “Alo!” da u trenutku našeg razgovora on već ispituje čitav slučaj.

– Vidio sam fotografiju i na njoj jesu naša psihološkinja Jelena Stefanović i korisnica prihvatilišta pri našoj ustanovi. U ovom trenutku, osim toga što sam vidio fotografiju, ne mogu da dam nijedan drugi komentar, jer sam odmah započeo postupak prikupljanja svih činjenica u vezi sa tim događajem.

Tražićemo izjavu koleginice Stefanović, ali i izjavu naše korisnice, da se vidi da li je fotografisanje i stavljanje fotografije na društvenu mrežu urađeno uz njenu saglasnost ili ne. Dok to ne utvrdimo, ja ne mogu da komentarišem događaj jer je velika razlika u posmatranju slučaja u tome da li je bilo pristanka korisnice da se fotografiše ili ne – kaže Milošević.

Na našu konstataciju da je komenatar uz fotografiju u najmanju ruku neadekvatan, on kaže da dok ne uzme izjavu od koleginice, ne može čak ni to da komentariše.

Na pitanje “Alo!” da li zakon uopšte dozvoljava da se korinici i štićenici usluga domova za stare fotografišu i sadržaj fotografija javno objavljuje na društvenom mrežama, Milošević ističe:

– Ukoliko postoji saglasnot korisnika, to značajno mijenja stvari. Da ne prejudiciramo stvari, sačekajte da završimo čitavu proceduru. Već u ponedjeljak ćemo imati kompletnu informaciju – naveo je on.

Pokušali smo da dobijemo i komentar autorke sporne fotografije, psihološkinje Jelene Stefanović, ali je njen direktor rekao da sačekamo, jer bi ona trebalo prvo u svojoj ustanovi da ispriča šta se desilo. Poslali smo joj poruku preko Fejsbuka, ali se ona do zaključenja ovog broja nije javila.

Ministarstvo: Odmah ćemo da ispitamo!

U Ministarstvu za rad i socijalnu politiku kažu za “Alo!” da će svakako da ispitaju taj slučaj. – Na osnovu rezultata koje budemo dobili reagovaćemo u skladu sa zakonom – kazali su nadležni.

(183)

SKANDAL U NIŠU: Psiholog ismijavao poremećenu osobu!

| Skandal, Slider |
About The Author
-