Sebija Izetbegović: Laboratorija je izgledala kao ‘zona sumraka’, doktori su umjesto na poslu bili po kafanama…

Kako je kazala, bilo je neophodno napraviti tim saradnika išto su uradili.

“Izabrala sam nove članove menadžmenta. Bazirali se na saniranje finansijske i kadrovske stabilnosti. Poseban problem u KCUS-u je veoma narušeno stanje međuljudskih odnosa uposlenika. Analizirali smo interne pravne akte, procedure rada i stvorili sliku KCUS-a”, dodala je ona.

 

Obišla sve klinike

Po preuzimanju funkcije direktorice, kaže, u KCUS-u je bilo 3.637 uposlenika, od toga 197 je bilo primljeno na određeno, a 553 osobe obnašale su funkciju sa posebnim ovlaštenjima.

“Pri obilasku klinika, utvrdili smo situacije koje bih proglasila čudesnim. Nakon 24 godine rada na KCUS-i, tri godine u Općoj bolnici i vratila se na KCUS bilo mi je neophodno fizički obići sve klinike. Posao je bio ogroman, fizički i mentalno, ali je bio neosporno koristan jer smo stekli izvanredno korisna saznanja. Uvidjela sam da je veći dio bivše upravljačke strukture na bolovanju, dugom bolovanju kojem nismo mogli utvrditi uzrok, dok su se šetali gradom, obilazili kafane i putovali svijetom. To su svi znali”, kazala je generalna direktorica KCUS-a.

Kako kaže, pacijenti su nestrpljivo čekali i govorili da su navikli na to, a broj pacijenata na listama čekanja je čekao.

“Obilazila sam klinike i u večernjim satima i došla do interesantnih podataka. Dežurni doktori nisu ni dolazili na posao u popodnevnim satima, iako se one posebno plaćaju. Oni su dežure provodili u kućama ili u svojim privatnim klinikama. Egzaktno sam utvrdila gdje se nalaze, jer sam pozivima na njihove klinike dobila informacije da imaju aktivnosti s pacijentom”, kazala je Izetbegović.

 

Neki doktori stalno na bolovanju

“Šef redovno sebe stavlja u srijedu, četvrtkom je slobodan, petkom se ne osjeća dobro, a vikendom je opet slobodan. Nije bilo kontrole. Neki su izostajali stalno, ko i kada, i koliko bolovanja uzima zimi, a koliko ljeti. Određene kolege uzimaju obavezno, pored dva mjeseca odmora, i još jedan mjesec. Šef jedne klinike, uvaženi stručnjak, rekao da njega neće biti u septembru jer će od 5. uzeti bolovanje, a nakon toga kompletan odmor, tako da ga neće biti septembar, oktobar i novembar”, kazala je Izetbegović.

“Bilo je situacija da dežurni ljekari i specijalisti nisu odgovarali na pozive mlađih kolega. Saznali smo da neke medicinske sestre rade izuzetne teške poslove, da se bave transportom za apoteke, prenose teške pacijente, dok su neke bile pošteđene i radile samo kancelarijske poslove. Roditelji s malom djecom su nam kazali da su im neki doktori govorili da ih nemaju vremena primiti i da mogu doći poslijepodne u njihovu privatnu kliniku”, dodala je ona.

(1364)This post has been seen 18148 times.

Sebija Izetbegović: Laboratorija je izgledala kao ‘zona sumraka’, doktori su umjesto na poslu bili po kafanama…

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-