Riješena enigma oko novog zahlađenja: Stižu li nam zaista opet sibirski minusi, snijeg ili sunce?!

Za nadati se da će ovaj hladni talas protutnjati za nekoliko dana te da nas u drugoj polovini februara očekuju prave proljetne temperature.

 

Koliko se nedavno zahlađenje sa sibirskim temperaturama dojmilo stanovnika Lijepe naše zorno pokazuje nezapamćeno obilje vremenskih prognoza. Na pragu novog zahlađenja preplavile su nas kontrodiktorne najave njegovog intenziteta i danima već nikome nije jasno sprema li nam se ‘novi Sibir’ ili će doći tek do prolaznog i ne baš drastičnog pada temperature, piše Slobodna Dalmacija.

 

U moru proturječnih prognoza našli smo dvije koje se poklapaju pa se nadamo da su se prognostičari napokon usuglasili i da se konačno sa barem relativnom sigurnošću možemo pripremiti za vremnske prilike koje su pred nama.

 

Popularni meteorolog amater Mali Vakula na svojoj Facebook strani javlja da zahlađenje i snijeg stižu, no da temperature neće doseći onakve ekstreme kakvi su nas smrznuli u siječnju te da će ga puta ovopahuljice lepršati samo u Zagori.

 

prognoza-mali-vakula

 

Da zahlađenje stiže u narednom tjednu potvrdio je i RTL-ov prognostičar koji baš poput Malog Vakule staje na balun:

 

“Točno je da će osjetno zahladnjeti. Jutarnja temperatura na kopnu bit će oko nule, od srijede i pokoji stupanj ispod, a najviša dnevna između 1 i 3 stupnja. Na Jadranu također hladnije: ujutro oko 5, poslijepodne oko 10. Tjedan će nam početi nestabilno, na Jadranu uz kišu, a na kopnu je uslijed pada temperature, uz kišu, moguć i snijeg”.

 

A do tada nas, piše RTL, očekuje toplo i promjenjivo vrijeme s kišom koja će biti jača na obali i u Zagori. u skladu je to i s prognozom Državnog hidrometeorološkog zavoda koji
javlja da se sa sjeverozapada Jadranu približava dolina s frontalnim poremećajem, a u noći će očekujue i formiranje plitke ciklone nad Genovskim zaljevom.

 

Puhat će jugo i jugozapadni vjetar a mjestimice će padati kiša. U noći su mogući pljuskovi s grmljavinom, a u subotu se očekuje pretežno oblačno s kišom, mjestimice pljuskovima. Za vikend su uz obalu mogući neverini, upozorava DHMZ.

 

Ponedjeljak će kopnu donijeti zahlađenje uz susnježicu i snijeg, no u Dalmaciji će i dalje biti promjenljivo kišovito, a ponegdje će biti i pljuskova s grmljavinom. Krajem dana na sjevernom će Jadranu zapuhati bura koja će se u utorak proširiti duž većeg dijela obale, piše Slobodna Dalmacija.
A kako se vrijeme u susjedstvu ne razlikuje previše od vremena u BiH, a ovdašnji meteorolozi također od ponedjeljka najavljuju nove padavine, naručito za vikend, uz pad temperature i blaže minuse, možemo očekivati novo zahlađenje, ali ipak bez eksteremno hladnih dana.

 

Također, za nadati se da će ovaj hladni talas protutnjati za nekoliko dana te da nas u drugoj polovini februara očekuju prave proljetne temperature.

(1585)

Riješena enigma oko novog zahlađenja: Stižu li nam zaista opet sibirski minusi, snijeg ili sunce?!

| Slider, Vijesti, Vremenska prognoza |
About The Author
-