REAKCIJE IZ BEOGRADA: “Dodikove ideje o velikoj Srbiji su potpuni intelektualni promašaj”

“To je sve priprema za nešto što se očekuje da on uradi, a to je sazivanje referenduma o otcjepljenju RS od BiH”, kazao je on.

 

Janjić ističe da će Dodik snositi najveće posljedice za iznošenje i realizovanje njegove ideje.

 

On kaže da se ne zavaravamo, jer Amerika neće prepustiti Balkan Rusiji.

 

Analitičar kaže i da narednih dana možemo očekivati žestoke odgovore na Dodikove izjave. Zašto ne, kaže, i od Evropske unije koja ,,itekako razmišlja o tome da se uspori proces razgovora sa Beogradom ukoliko podrži RS“.

 

 

“Razmišlja se i o ekonomskim sankcijama, a bogami u NATO-u postoji i plan ako treba oružane intervencije u samoj RS ukoliko bi Dodik pozvao na referendum za otcjepljenje”, kazao je Janjić.

 

Iako je Dodikovu ideju o stvaranju ,,velike Srbije“ ocijenio nerealnom, analitičar kaže da je opasna.

 

“Puno je ljudi u teškoj ekonomsko-socijalnoj situaciji, ideološki potpuno sluđeni oko budućnosti i Srbije i regiona. Puno je ekstremizma. Jako je lako zapaliti tu vatru i etničkog ekstremizma, pa ako i treba i oružanih sukoba za to”, rekao je on.

 

Dodik, kaže Janjić, polako ulazi u domen politike koja provocira narušavanje mira i oružane sukobe, a prije svega ,,želi, zbog svog lično nesređenog statusa i odnosa sa Amerikom i Evropskom unijom, zbog lične ugroženosti njegovog uticaja u RS da zapravo nas posvađa, i Srbiju i Srbe ponovo sa Zapadom“.

(2482)This post has been seen 19610 times.

REAKCIJE IZ BEOGRADA: “Dodikove ideje o velikoj Srbiji su potpuni intelektualni promašaj”

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-