RAZOTKRIVENA ZAVJERA ĆUTNJE: Zašto je “sirijska kriza” prestala da postoji u zapadnim medijima…

Jedina vest koja je uspela da se probije kroz medijsku blokadu u zapadnom info-polju nije bila o značajnim razgovorima u Astani, nego vest da su ruski i američki oficiri sproveli svoj prvi zajednički napad protiv sirijskih terorista. Tramp je predsednik samo par dana, a već su u toku interesantne promene u Pentagonu. Pod Obamom, a posebno pod Klintonovom, bilo bi nemoguće zamisliti takav nivo saradnje.

Čak je i specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju, Stafan de Mistura, priznao da je nivo nasilja u Siriji smanjen, čime se indirektno potvrđuje efikasnost rusko-tursko-iranskih napora da organizuju pravi prekid vatre i pravi mirovni proces za Siriju.

Zapadni mediji i diplomate su dosledno ignorisali pregovore u Astani pod nadzorom ruskih, iranskih i turskih predstavnika, koji teže kompromisu koji bi mogao okončati građanski rat. Zajednički napori Moskve, Teherana i Ankare su uspešno smestili grupe umerene opozicije i sirijsku vladu za jedan sto zarad direktnih pregovora. Ko je isključen u tom planu? Teroristi, Saudijci, Amerikanci i Evropska unija. Razgovori se održavaju bez njih, i to ih boli.

Ako sirijsko pitanje zaista bude rešeno bez njihovog učešća, onda će to biti težag udarac za njihov međunarodni ugled. To će biti posebno uvredljivo onim snagama u SAD koje su neke iz sirijske opozicije izdale opredeljujući se za direktne pregovore sa vladom Asada sa posredstvom Rusije.

Šta će se dalje dešavati? Ako se postigne neka vrsta dogovora u Astani, onda bi ostatak učesnika sirijskog konflikta mogao biti stavljen pred svršen čin, a realizacija ovog sporazuma u samoj Siriji bi mogla biti sprovedena najverovatnije kroz fizičku eliminaciju svih onih snaga koje se ne slažu sa ovim sporazumom.

To ne bi bio brz proces, ali bi najverovatnije bio nepovratan. Ako se sprovede do kraja, onda će ceo svet izvući nekoliko zaključaka:

  1. Rešenje sirijskog sukobaje trijmf ruske vojske i diplomatije.
  2. Ni SAD ni UN nisu potrebne za rešanje čak i najsloženijih sukoba. Rusija može u potpunosti biti dovljna kao arbiter i da reši problem kvalitetno i pravedno – sa koristima za sebe, naravno. Ali ipak, uslovi Rusije su mnogo humaniji nego bilo koji krvavi haos poput onih koje bi sproveo Stejt Department pod Hilari Klinton.

Ne bi bilo iznenađujuće da, na kraju, pobeda nad terorizmom u Siriji jednostavno ne bude pokrivena od strane zapadnih mejnstrim medija. A ne-mejnstrim zapadni mediji će pripisati sve zasluge pobede Donaldu Trampu. Ovo zvuči ludo, ali možda postoji malo istine u tome. Ako se Tramp jednostavno ne bude mešao, onda će to biti njegova najveća zasluga u rešavanju sirijskog sukoba. Ako bi američki avioni počeli da bombarduju ispravne ciljeve, to bi bi bilo sjajno.

Šta će se desiti ako se poremete pregovori u Astani? Ništa strašno. Ako opozicija ne želi da pregovara, onda to znači da je bombardovana premalo. Moraće i dalje da ih bombarduju. Uostalom, kao što je poznato, lepa reč i bomba mogu postići mnogo više od samo lepe reči, čak i ako je reč Lavrova.

Webtribune.rs

(708)

RAZOTKRIVENA ZAVJERA ĆUTNJE: Zašto je “sirijska kriza” prestala da postoji u zapadnim medijima…

| Slider, Vijesti |
About The Author
-