Radončić preporučuje sebe za predsjednika BiH: “Ja sam precizno autoritativan i regionalno prepoznatljiv i ne vidim boljeg od sebe”!

Tako je Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane koji je svojim potpisom omogućio učešće Oružanih snaga BiH u obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske, iznenada prestao biti odgovornost SBB-a, stranke koja ga je imenovala, te je postao odgovornost Denisa Zvizdića. Nakon što se Jusića “odrekao preko novina”, a zatim ipak odlučio da “SBB nikoga ne izbacuje” i da je on Zvizdićev problem, nameće se mogućnost da je aktuelni zamjenik ministrice odbrane BiH samo kolateralna šteta u priči koja je za cilj imala diskreditaciju Denisa Zvizdića kao prvog čovjeka Vijeća ministara. I sam Jusić je nakon cijele ujdurme u vezi Oružanih snaga u medijima isticao kako izuzetno cijeni i poštuje Radončića kao predsjednika stranke, pa je gotovo nevjerovatno da se upravo s Radončićem nije konsultovao u vezi tako važnog, prije svega političkog pitanja, kao što je potpis na učešće OSBiH u nelegalnim aktivnostima. Efikasan rad Vijeća ministara, kao i svih drugih institucija vlasti u kojima kadrovi SBB-a aktivno participiraju, će očigledno biti podređen Radončićevim ličnim ambicijama da konačno, iz trećeg pokušaja, preuzme ured u ulici Maršala Tita 16.

U tom kontekstu se jasno može identifikovati i uloga Radončićeve stranke u vladajućoj koaliciji, s obzirom da je SBB u proteklom periodu, umjesto preuzimanja odgovornosti, bio mnogo otvoreniji za preuzimanje mogućnosti upošljavanja svojih članova i srodnika svojih članova u državnim institucijama. S obzirom da su protekli izbori bili poprilično indikativni s aspekta odnosa glasača prema SBB-u, te da se bliže izbori 2018. godine, Radončić je otvoreno najavio mogućnost napuštanja koalicije. Nakon što je stranačka infrastruktura udomljena po državnim institucijama, a sva odgovornost prebačena na partnere u vlasti, nekoliko mjeseci izigravanja opozicije je ulog koji je lider SBB-a očigledno spreman platiti za što bolji rezultat 2018. godine. Kritikovanje i ukazivanje na greške, bez predlaganja vlastitih rješenja kojim bi se te greške otklonile i kojim bi se unaprijedio rad koalicije, je očigledno način na koji SBB pokušava pridobiti naklonost potencijalnih glasača.

Ulogu u realizaciji Radončićevih predsjedničkih ambicija ne igraju samo protukandidati, popularnost stranke koju predvodi i reakcija građana koje on putem “medija nad kojima nema kontrolu” svakodnevno poziva na proteste pred zgradom u koju pokušava useliti, s obzirom da će svoju riječ po tom pitanju u međuvremenu dati i pravosudne institucije, kako u BiH tako i na Kosovu.

(Faktor.ba)

(157)

Radončić preporučuje sebe za predsjednika BiH: “Ja sam precizno autoritativan i regionalno prepoznatljiv i ne vidim boljeg od sebe”!

| Bosna i Hercegovina, Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-