PUTIN VEOMA ZABRINUT, RUSIJA JE NAPADNUTA: Kalifat stigao u Rusiju, rat protiv Stranke oslobođenja…

U srpnju su u Tveru uhićeni ISIS vrbovatelji iz središnje Azije. Posjetitelji su bili u potrazi za “stručnjacima” da ih pošalju u rat u Siriju i prikupljaju informacije o ruskim aerodromima.

U svibnju je FSB osujetio teroristički napad na Immortal Regiment marš u Moskvi. 12 domorodaca republika središnje Azije, koji su dobili upute iz Turske i Sirije, je uhićeno.

 

Nevidljivi rat se nastavlja

Čemu u Rusiji teži takozvana Stranka islamskog oslobođenja (Hizb ut-Tahrir al-Islam)? Redovni izvještaji iz specijalnih operacija FSB-a protiv ovih terorističkih organizacija omogućuje da se izvuče zaključak da su imena, strukture i potencijal ovih religiozno-ekstremističkih organizju ideološki bliski terorističkim grupacijama Islamske države koje se koriste da se pokrene građanski rat u Rusiji.

ISIS i Stranka oslobođenja imaju zajednički cilj: eliminiranje ne-muslimanskih vlada i uspostavljanje Islamske vladavine na globalnoj razini. Kao sredstvo ISIS-a, Stranka oslobođenja najveći utjecaj ima u regiji Volga, zapadnom Sibiru i sjevernom Kavkazu.

Za razliku od drugih ekstremističkih organizacija koje su orijentirane na tradicionalno muslimanske regione, Stranka oslobođenja stvara svoje ćelije u ne-muslimanskim regijama i dovodi etničke ne-muslimane u svoje redove.

Ruski FSB ima mnogo posla s ovim “članovima” na Krimu. Situacija je komplicirana zbog činjenice da je Poluostrvska stanica Stranke oslobođenja radila praktično legalno tijekom ukrajinskog razdoblja.

U Bahčisaraju je u proljeće 2016. godine uhićeno četiri ekstremista i još toliko “članova.” U listopadu, FSB i Ministarstvo unutarnjih poslova su održali još jednu specijalnu operaciju u Krim.

Socijalna baza ISIS-a u Rusiji je sastavljena od autohtonih naroda koji predaju Islam, migrantskih radnika, i novaka i propagandista.

U SAD i Zapadnoj Europi, grupa funkcionira slobodno. Ali u Rusiji i CIS zemljama, ona je prepoznata kao teroristička organizacija koja je zabranjena na teritoriju Rusije od 2003. godine. Nevidljivi rat se nastavlja.

Webtribune.rs

(2195)

PUTIN VEOMA ZABRINUT, RUSIJA JE NAPADNUTA: Kalifat stigao u Rusiju, rat protiv Stranke oslobođenja…

| Slider, Vijesti |
About The Author
-