PUTIN VEOMA ZABRINUT, RUSIJA JE NAPADNUTA: Kalifat stigao u Rusiju, rat protiv Stranke oslobođenja…

U gradu Bahčisaraj na Krimu, ruski FSB policajci su likvidirali ćeliju teroristič organizacije Hizb ut-Tahrir (Stranka oslobođenja) tijekom specijalne operacije 26. siječnja.

 

Dan ranije, 25. siječnja, FSB, zajedno s tijelima za provedbu zakona u Tatarstanu, su uhitili skupinu islamista ih Stranke oslobođenja koji su pripremali teroristički napad na tvornicu zrakoplova Kazana.

Prošle godine, kanali za financiranje terorista u republici su otkriveni i otvoreno je 13 krivičkih predmeta protiv 30 pripadnika Stranke oslobođenja, od kojih se njih 26 gone kao sudionici u terorističkim aktivnostima u Siriji.

Teroristička grupacija poznata kao Islamska država, pokušava pokrenuti građanski rat u Rusiji koristeći potencijal ideološki bliskih religioznih i ekstremističkih organizacija, uključujući i Stranku oslobođenja.

U prosincu 2016. godine, tijekom masovnih racija u Moskvi i prigradskim naseljima od strane FSB-a, Ministarstva unutarnjih poslova, i Ruske nacionalne garde, više od deset ekstremista je neutralisano.

U studenom u Sankt Petersburgu je nekoliko članova gradske stanice iste terorističke organizacije neutralisano nakon što su planirali ponove Pariške terorističke napade iz 2015. godine (s eksplozivima i automatskim oružjem) u sjevernoj prijestolnici Rusije.

U rujnu, FCB policajci su uhitili 135 stranaca u Moskvi i Moskovskoj oblasti, koji su pripremali terorističke napade u Ufi. U kolovozu u Tjumenj, Čeljabinsku i Sverdlovskoj oblasti je, kao rezultat velike operacije na 16 adresa odjednom, uhićeno više od 96 regrutera i propagandista ISIS-a – domorodaca Uzbekistana, Tadžikistana i Kirgistana, ali i ruskih građana.

U srpnju su u Tveru uhićeni ISIS vrbovatelji iz središnje Azije. Posjetitelji su bili u potrazi za “stručnjacima” da ih pošalju u rat u Siriju i prikupljaju informacije o ruskim aerodromima.

U svibnju je FSB osujetio teroristički napad na Immortal Regiment marš u Moskvi. 12 domorodaca republika središnje Azije, koji su dobili upute iz Turske i Sirije, je uhićeno.

 

Nevidljivi rat se nastavlja

Čemu u Rusiji teži takozvana Stranka islamskog oslobođenja (Hizb ut-Tahrir al-Islam)? Redovni izvještaji iz specijalnih operacija FSB-a protiv ovih terorističkih organizacija omogućuje da se izvuče zaključak da su imena, strukture i potencijal ovih religiozno-ekstremističkih organizju ideološki bliski terorističkim grupacijama Islamske države koje se koriste da se pokrene građanski rat u Rusiji.

ISIS i Stranka oslobođenja imaju zajednički cilj: eliminiranje ne-muslimanskih vlada i uspostavljanje Islamske vladavine na globalnoj razini. Kao sredstvo ISIS-a, Stranka oslobođenja najveći utjecaj ima u regiji Volga, zapadnom Sibiru i sjevernom Kavkazu.

Za razliku od drugih ekstremističkih organizacija koje su orijentirane na tradicionalno muslimanske regione, Stranka oslobođenja stvara svoje ćelije u ne-muslimanskim regijama i dovodi etničke ne-muslimane u svoje redove.

Ruski FSB ima mnogo posla s ovim “članovima” na Krimu. Situacija je komplicirana zbog činjenice da je Poluostrvska stanica Stranke oslobođenja radila praktično legalno tijekom ukrajinskog razdoblja.

U Bahčisaraju je u proljeće 2016. godine uhićeno četiri ekstremista i još toliko “članova.” U listopadu, FSB i Ministarstvo unutarnjih poslova su održali još jednu specijalnu operaciju u Krim.

Socijalna baza ISIS-a u Rusiji je sastavljena od autohtonih naroda koji predaju Islam, migrantskih radnika, i novaka i propagandista.

U SAD i Zapadnoj Europi, grupa funkcionira slobodno. Ali u Rusiji i CIS zemljama, ona je prepoznata kao teroristička organizacija koja je zabranjena na teritoriju Rusije od 2003. godine. Nevidljivi rat se nastavlja.

Webtribune.rs

(3187)

PUTIN VEOMA ZABRINUT, RUSIJA JE NAPADNUTA: Kalifat stigao u Rusiju, rat protiv Stranke oslobođenja…

| Slider, Vijesti |
About The Author
-