PUTIN VEOMA ZABRINUT, RUSIJA JE NAPADNUTA: Kalifat stigao u Rusiju, rat protiv Stranke oslobođenja…

U gradu Bahčisaraj na Krimu, ruski FSB policajci su likvidirali ćeliju teroristič organizacije Hizb ut-Tahrir (Stranka oslobođenja) tijekom specijalne operacije 26. siječnja.

 

Dan ranije, 25. siječnja, FSB, zajedno s tijelima za provedbu zakona u Tatarstanu, su uhitili skupinu islamista ih Stranke oslobođenja koji su pripremali teroristički napad na tvornicu zrakoplova Kazana.

Prošle godine, kanali za financiranje terorista u republici su otkriveni i otvoreno je 13 krivičkih predmeta protiv 30 pripadnika Stranke oslobođenja, od kojih se njih 26 gone kao sudionici u terorističkim aktivnostima u Siriji.

Teroristička grupacija poznata kao Islamska država, pokušava pokrenuti građanski rat u Rusiji koristeći potencijal ideološki bliskih religioznih i ekstremističkih organizacija, uključujući i Stranku oslobođenja.

U prosincu 2016. godine, tijekom masovnih racija u Moskvi i prigradskim naseljima od strane FSB-a, Ministarstva unutarnjih poslova, i Ruske nacionalne garde, više od deset ekstremista je neutralisano.

U studenom u Sankt Petersburgu je nekoliko članova gradske stanice iste terorističke organizacije neutralisano nakon što su planirali ponove Pariške terorističke napade iz 2015. godine (s eksplozivima i automatskim oružjem) u sjevernoj prijestolnici Rusije.

U rujnu, FCB policajci su uhitili 135 stranaca u Moskvi i Moskovskoj oblasti, koji su pripremali terorističke napade u Ufi. U kolovozu u Tjumenj, Čeljabinsku i Sverdlovskoj oblasti je, kao rezultat velike operacije na 16 adresa odjednom, uhićeno više od 96 regrutera i propagandista ISIS-a – domorodaca Uzbekistana, Tadžikistana i Kirgistana, ali i ruskih građana.

U srpnju su u Tveru uhićeni ISIS vrbovatelji iz središnje Azije. Posjetitelji su bili u potrazi za “stručnjacima” da ih pošalju u rat u Siriju i prikupljaju informacije o ruskim aerodromima.

U svibnju je FSB osujetio teroristički napad na Immortal Regiment marš u Moskvi. 12 domorodaca republika središnje Azije, koji su dobili upute iz Turske i Sirije, je uhićeno.

 

Nevidljivi rat se nastavlja

Čemu u Rusiji teži takozvana Stranka islamskog oslobođenja (Hizb ut-Tahrir al-Islam)? Redovni izvještaji iz specijalnih operacija FSB-a protiv ovih terorističkih organizacija omogućuje da se izvuče zaključak da su imena, strukture i potencijal ovih religiozno-ekstremističkih organizju ideološki bliski terorističkim grupacijama Islamske države koje se koriste da se pokrene građanski rat u Rusiji.

ISIS i Stranka oslobođenja imaju zajednički cilj: eliminiranje ne-muslimanskih vlada i uspostavljanje Islamske vladavine na globalnoj razini. Kao sredstvo ISIS-a, Stranka oslobođenja najveći utjecaj ima u regiji Volga, zapadnom Sibiru i sjevernom Kavkazu.

Za razliku od drugih ekstremističkih organizacija koje su orijentirane na tradicionalno muslimanske regione, Stranka oslobođenja stvara svoje ćelije u ne-muslimanskim regijama i dovodi etničke ne-muslimane u svoje redove.

Ruski FSB ima mnogo posla s ovim “članovima” na Krimu. Situacija je komplicirana zbog činjenice da je Poluostrvska stanica Stranke oslobođenja radila praktično legalno tijekom ukrajinskog razdoblja.

U Bahčisaraju je u proljeće 2016. godine uhićeno četiri ekstremista i još toliko “članova.” U listopadu, FSB i Ministarstvo unutarnjih poslova su održali još jednu specijalnu operaciju u Krim.

Socijalna baza ISIS-a u Rusiji je sastavljena od autohtonih naroda koji predaju Islam, migrantskih radnika, i novaka i propagandista.

U SAD i Zapadnoj Europi, grupa funkcionira slobodno. Ali u Rusiji i CIS zemljama, ona je prepoznata kao teroristička organizacija koja je zabranjena na teritoriju Rusije od 2003. godine. Nevidljivi rat se nastavlja.

Webtribune.rs

(3038)This post has been seen 18685 times.

PUTIN VEOMA ZABRINUT, RUSIJA JE NAPADNUTA: Kalifat stigao u Rusiju, rat protiv Stranke oslobođenja…

| Slider, Vijesti |
About The Author
-