Prvo disciplinsko ročište Goranu Salihoviću: Evo za šta se sve tereti glavni tužilac Tužilaštva BiH

Uporedo s disciplinskim postupkom, Tužilaštvo BiH vodi krivičnu istragu protiv Salihovića.

 

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) zakazalo je prvo disciplinsko ročište u predmetu protiv suspendovanog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića za utorak, 6. decembra.

 

Salihović se sumnjiči za niz nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH, zbog čega je suspendovan u septembru.

 

– Postoji mogućnost da disciplinsko ročište za Gorana Salihovića bude zatvoreno za javnost – kazali su iz VSTV-a Balkanskoj istraživačkoj mreži BiH (BIRN BiH).

 

U disciplinskoj tužbi se navodi da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.

 

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet državnog tužilaštva.

 

Salihović je navode disciplinskog tužioca odbacio kao netačne.

 

Uporedo s disciplinskim postupkom, Tužilaštvo BiH vodi krivičnu istragu protiv Salihovića, prenosi BIRN.

(FENA/em)

(409)

Prvo disciplinsko ročište Goranu Salihoviću: Evo za šta se sve tereti glavni tužilac Tužilaštva BiH

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-