PRIJETI KATASTROFA – SVE SE TRESE OD EKSPLOZIJA: Sprema se evakuacija!

Zbog ponovnog rasplamsavanja sukoba na istoku Ukrajine, zemlja se nalazi na rubu humanitarne katastrofe, piše “Dojče vele”. Navodi da trenutno zaoštravanje odnosa podsjeća na događaje od prije dvije godine.

 

U rovovskom ratu na istoku Ukrajine situacija se zaoštrava, a stižu vijesti da se u Avdivijki kod Donjecka vode žestoke borbe i da je opskrba strujom i vodom prekinuto, navodi Deutsche Welle.

To je najteža eskalacija sukoba u posljednjim mjesecima, ocjenjuje Deutsche Welle.

Trenutno nešto više od polovice od 35.000 stanovnika stanuje u gradu na liniji fronte, a njihov život je sada posebno ugrožen.

U posljednjim sukobima, presječeno je opskrba strujom, vodom i grijanjem. Pri tome u Ukrajini trenutno vlada ledena zima s temperaturama od minus 20 stupnjeva. Zato je u Avdijivki proglašeno izvanredno stanje.

Vlasti pripremaju evakuaciju tisuća ljudi da bi spriječile katastrofu.

Za opskrbu grada strujom i vodom, prije svega je važna koksara u Avdivijki, jedna od najvećih u Europi. Ona se stalno nalazi pod paljbom.

Deutsche Welle navodi da se, u sjeni izbora u SAD, situacija na istoku Ukrajine zaoštrila još krajem 2016.

Početkom siječnja, ukrajinske jedinice su, prema navodima kijevskih medija, izvele ?? tihu ofanzivu ?? i proširile teritoriju koju drže pod svojom kontrolom.

I na jugoistoku Ukrajine kod grada Mariupolj u Azovskom moru trenutno se vode žestoke borbe, rekao je jedan glasnogovornik ministarstva obrane u Kijevu.

Trenutno zaoštravanje podsjeća, kako primjećuje Deutsche Welle, na događaje od prije dvije godine. Tada je pobunjenicima uspjelo osvojiti aerodrom u Donjecku.

Žestoke borbe duž čitave linije fronta prinudile su ukrajinsku vladu i zapadne posrednike da izravno pregovaraju s proruski snagama i potpisati mirovne dogovore iz Minska u veljači 2015. Ali provođenje tih dogovora zapinje.

Promatrači u Kijevu smatraju da proruske snage i sada žele eskalacijom prinude Ukrajinu na nove ustupke.

Oni ukazuju na to da se situacija zaoštrila samo nekoliko dana nakon prvog telefonskog razgovora novog predsjednika SAD Donalda Trumpa i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina.

Priča se da su njih dvojica govorila io sukobu u Ukrajini, ali se ne znaju detalji, navodi Deutsche Welle. Trump se za vrijeme predizborne kampanje više puta pozitivno izrazio o Putinu i istaknuo spremnost da razgovara o ukidanju sankcija.

(Tanjug)

(5550)

PRIJETI KATASTROFA – SVE SE TRESE OD EKSPLOZIJA: Sprema se evakuacija!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-