PRIJETI KATASTROFA – SVE SE TRESE OD EKSPLOZIJA: Sprema se evakuacija!

Trenutno nešto više od polovice od 35.000 stanovnika stanuje u gradu na liniji fronte, a njihov život je sada posebno ugrožen.

U posljednjim sukobima, presječeno je opskrba strujom, vodom i grijanjem. Pri tome u Ukrajini trenutno vlada ledena zima s temperaturama od minus 20 stupnjeva. Zato je u Avdijivki proglašeno izvanredno stanje.

Vlasti pripremaju evakuaciju tisuća ljudi da bi spriječile katastrofu.

Za opskrbu grada strujom i vodom, prije svega je važna koksara u Avdivijki, jedna od najvećih u Europi. Ona se stalno nalazi pod paljbom.

Deutsche Welle navodi da se, u sjeni izbora u SAD, situacija na istoku Ukrajine zaoštrila još krajem 2016.

Početkom siječnja, ukrajinske jedinice su, prema navodima kijevskih medija, izvele ?? tihu ofanzivu ?? i proširile teritoriju koju drže pod svojom kontrolom.

I na jugoistoku Ukrajine kod grada Mariupolj u Azovskom moru trenutno se vode žestoke borbe, rekao je jedan glasnogovornik ministarstva obrane u Kijevu.

Trenutno zaoštravanje podsjeća, kako primjećuje Deutsche Welle, na događaje od prije dvije godine. Tada je pobunjenicima uspjelo osvojiti aerodrom u Donjecku.

Žestoke borbe duž čitave linije fronta prinudile su ukrajinsku vladu i zapadne posrednike da izravno pregovaraju s proruski snagama i potpisati mirovne dogovore iz Minska u veljači 2015. Ali provođenje tih dogovora zapinje.

Promatrači u Kijevu smatraju da proruske snage i sada žele eskalacijom prinude Ukrajinu na nove ustupke.

Oni ukazuju na to da se situacija zaoštrila samo nekoliko dana nakon prvog telefonskog razgovora novog predsjednika SAD Donalda Trumpa i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina.

Priča se da su njih dvojica govorila io sukobu u Ukrajini, ali se ne znaju detalji, navodi Deutsche Welle. Trump se za vrijeme predizborne kampanje više puta pozitivno izrazio o Putinu i istaknuo spremnost da razgovara o ukidanju sankcija.

(Tanjug)

(5545)This post has been seen 19662 times.

PRIJETI KATASTROFA – SVE SE TRESE OD EKSPLOZIJA: Sprema se evakuacija!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-