PORUKA SRBIMA I HRVATIMA: Od jednog dijela Bosne prave muslimaniju

On je naveo da to što se Srbima i Hrvatima nudi pravo imaju i svoje praznike ili prilagoditi svojim vjerskim običajima nastavni proces, postoji iu Iranu.

“I u Iranu vlast, koja je izrazito islamistička, dopušta vjerskim manjinama da u istom duhu vjerskog fundamentalizma poštuju neke svoje norme. Kako god bilo, mislim da je to jedan proces pretvaranja muslimanskog dijela BiH u jednu vrstu muslimanije, jednu vrstu muslimanske zajednice, koja će sve više težiti i šerijatu i vjerskoj ortodoksiji “, rekao je on.

Anđelković je naveo da je to, prije svega, pitanje za bošnjačko javno mnijenje da li oni žele islamizaciju svoga društva ili ne.

On je dodao da je to poruka i Srbima, za koje je jedino rješenje jačanje Republike Srpske i puna afirmacija njene državnosti u duhu Dejtona.

“A, onda u budućnosti u skladu s voljom naroda, vidjet ćemo što dalje raditi”, rekao je Anđelković.

On je dodao je da srpski narod takva preporuka, koju je usvojio Senat Sveučilišta u Sarajevu, na inicijativu Studentskog parlamenta, ne treba mnogo da zabrinjava.

“To treba da nam bude poruka iz koje treba izvući zaključke što da radimo. A treba da radimo sve u cilju jačanja Republike Srpske, kako ne bi dopustili da nam netko sutra silom islamizuje i nameće takve norme ponašanja “, rekao je on.

Senat Univerziteta Sarajevo usvojio je jučer inicijativu Studentskog parlamenta / SPUS / o neodržavanju predavanja i ispitnih rokova na fakultetima UNSA petkom zbog klanjanja džuma-namaza.

U preporuci se navodi da će se pri planiranju akademske godine voditi računa io terminima središnjih tjednih molitvi pripadnika katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, kao i ostalih vjerskih zajednica.

(RTRS)

(3145)This post has been seen 20830 times.

PORUKA SRBIMA I HRVATIMA: Od jednog dijela Bosne prave muslimaniju

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-