OVO SU PRAVI RAZLOZI Noletovog pada i vjerovatno će zbog njih ostaviti tenis

Da li zbog riješene egzistencije za nekoliko sljedećih generacija obitelji Đoković, osvojenog svega što je moglo da se osvoji (sugerira nedostatak motiva), svejedno je. Novak već neko vrijeme uzimenje reketa u ruke doživljava kao teret, s mukom u trbuhu. Zašto?

Predodređen da uspije, pomilovan božjom rukom, s voljom čvršćom od švedskog čelika, Novak Đoković se na krov svijeta penjao putem na kojem ne bijaše ni radosti ni užitaka svojstvenih mladom čovjeku.

Samo rad, uporan, težak, mučan, a pobjede i titule jedina nadoknada za propušteno koje nije moglo da se nadoknadi, niti će moći. Premalo za momka zdravog ko dren, premalo i onda kad su počeli pristizati ogromni valovi novca.

Novak je, izvan sumnje, natprosječno inteligentan, ima zrelost pedesetogodišnjaka, ali mu je tenis oduzeo mogućnost redovnog formalnog obrazovanja, odnosno da se s nekim temama susretne na vrijeme i na adekvatan način. Kojim temama?

Onima što sadrže mnogo više pitanja nego odgovora, u kojima su vječne postavke i vječne dileme: postoji li sudbina kao nepromjenjivost ili je čovjek sam kreira; odakle dolazi i gdje uvire sreća; što sve može vjera; šta je apsolutna inteligencija a šta podsvijest; kakve nas energije okružuju; kako se postiže mir sa samim sobom; zbog čega je čovjeku dano da kontrolira samo jedno, svoje misli, i zašto je baš to najteže.

Prozor u ovaj svijet Novaku je prije pet, šest godina djelomično otvorio dr Igor Četojević ali, čini se, bez dovoljno objašnjenja i u taj prazan prostor Novakove psihe uletio je izvjesni Pepe Imaz.

Vjerojatno izuzetno sugestivan, svakako karizmatičan, Pepe je Novaku došao kao naručen da bude svjedok, možda i tumač, nesklada između višegodišnjeg svjetskog blještavila i unutarnjih nemira i nezadovoljstava.

Tako smo dobili onu paradoksalnu situaciju da Pepe drži predavanje o uspjehu u životu, a među “učenicima” sjedi najbolji na svijetu u jednom poslu (Novak) koji je najpozvaniji da drži baš takva predavanja.

U sadašnjem stanju smanjenog interesovanja za tenis Novak može ostati nekoliko godina, što bi značilo i kraj karijere, ali moguće je i da se u godini pred nama vrati savladanih lekcija, bez imperativa pobjeda i bez opterećivanja pitanjima čiji se odgovori, oduvijek i zauvijek, mogu samo nagađati.

Kako god bilo, taman da skorih dana zauvijek prekine s tenisom, nitko nema pravo da ovom čovjeku nešto zamjeri

(Novosti.rs)

(7403)

OVO SU PRAVI RAZLOZI Noletovog pada i vjerovatno će zbog njih ostaviti tenis

| Kolumne, Slider, Sport, Vijesti |
About The Author
-