OVO SU PRAVI RAZLOZI Noletovog pada i vjerovatno će zbog njih ostaviti tenis

Piše: Ratko Dmitrović

 

I, što smo zaključili? Zbog čega je Nole pao, ako je pozicija broj dva, svjetskog tenisa, pad? Prehrana? Problemi u braku? Napuštanje pravoslavlja i priklanjanje nekoj sekti?

Ništa od toga, uvjeren sam, bar ne u presudnom značaju. Odgovor je, kao što u ovakvim situacijama biva, vrlo jednostavan: Novaku Đokoviću tenis više nije najvažnija stavka u životu.

Da li zbog riješene egzistencije za nekoliko sljedećih generacija obitelji Đoković, osvojenog svega što je moglo da se osvoji (sugerira nedostatak motiva), svejedno je. Novak već neko vrijeme uzimenje reketa u ruke doživljava kao teret, s mukom u trbuhu. Zašto?

Predodređen da uspije, pomilovan božjom rukom, s voljom čvršćom od švedskog čelika, Novak Đoković se na krov svijeta penjao putem na kojem ne bijaše ni radosti ni užitaka svojstvenih mladom čovjeku.

Samo rad, uporan, težak, mučan, a pobjede i titule jedina nadoknada za propušteno koje nije moglo da se nadoknadi, niti će moći. Premalo za momka zdravog ko dren, premalo i onda kad su počeli pristizati ogromni valovi novca.

Novak je, izvan sumnje, natprosječno inteligentan, ima zrelost pedesetogodišnjaka, ali mu je tenis oduzeo mogućnost redovnog formalnog obrazovanja, odnosno da se s nekim temama susretne na vrijeme i na adekvatan način. Kojim temama?

Onima što sadrže mnogo više pitanja nego odgovora, u kojima su vječne postavke i vječne dileme: postoji li sudbina kao nepromjenjivost ili je čovjek sam kreira; odakle dolazi i gdje uvire sreća; što sve može vjera; šta je apsolutna inteligencija a šta podsvijest; kakve nas energije okružuju; kako se postiže mir sa samim sobom; zbog čega je čovjeku dano da kontrolira samo jedno, svoje misli, i zašto je baš to najteže.

Prozor u ovaj svijet Novaku je prije pet, šest godina djelomično otvorio dr Igor Četojević ali, čini se, bez dovoljno objašnjenja i u taj prazan prostor Novakove psihe uletio je izvjesni Pepe Imaz.

Vjerojatno izuzetno sugestivan, svakako karizmatičan, Pepe je Novaku došao kao naručen da bude svjedok, možda i tumač, nesklada između višegodišnjeg svjetskog blještavila i unutarnjih nemira i nezadovoljstava.

Tako smo dobili onu paradoksalnu situaciju da Pepe drži predavanje o uspjehu u životu, a među “učenicima” sjedi najbolji na svijetu u jednom poslu (Novak) koji je najpozvaniji da drži baš takva predavanja.

U sadašnjem stanju smanjenog interesovanja za tenis Novak može ostati nekoliko godina, što bi značilo i kraj karijere, ali moguće je i da se u godini pred nama vrati savladanih lekcija, bez imperativa pobjeda i bez opterećivanja pitanjima čiji se odgovori, oduvijek i zauvijek, mogu samo nagađati.

Kako god bilo, taman da skorih dana zauvijek prekine s tenisom, nitko nema pravo da ovom čovjeku nešto zamjeri

(Novosti.rs)

(7428)

OVO SU PRAVI RAZLOZI Noletovog pada i vjerovatno će zbog njih ostaviti tenis

| Kolumne, Slider, Sport, Vijesti |
About The Author
-