OVO MNOGI NISU ZNALI: Prva ‘država’ sa kojom je Jugoslavija prekinula diplomatske odnose bio je ‘Izrael’

Strani reporteri su o tom incidentu zapisali kako je nesretni Nijemac vjerojatno mislio kako mora jako paziti da ne kaže nešto protiv Židova, što je u to vrijeme bilo važno pravilo u Njemačkoj.

No, Jugoslavija je bila kritična prema Izraelu i prije rata 1967. 22.7.1958. jugoslavenska vlada uputila je “prijateljsko upozorenje” Izraelu da ne sudjeluje u “imperijalističkim pohodima” – naime, u to vrijeme britanski padobranci su koristili izraelski zračni prostor za prebacivanje u susjedni Jordan.

Također je bitno napomenuti i “Pokret nesvrstanih” čiji je jedan od glavnih utemeljitelja bio upravo Josip Broz Tito – u samom pokretu su bile istaknute brojne arapske države, prije svega Nasserov Egipat i Gaddafijeva Libija.

Jasno je kako je Izrael tada zasigurno bio protiv takvog političkog jačanja arapskih zemalja u orkestraciji Titove Jugoslavije.

To su sve detalji iz ne tako davne historije, koji dokazuju kako je Jugoslavija doista vodila jednu nezavisnu politiku i kako nikada nije odustajala od svojih saveznika.

(Bhmagazin.org)

(6137)This post has been seen 43614 times.

OVO MNOGI NISU ZNALI: Prva ‘država’ sa kojom je Jugoslavija prekinula diplomatske odnose bio je ‘Izrael’

| Da se ne zaboravi, Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-