OVO MNOGI NISU ZNALI: Prva ‘država’ sa kojom je Jugoslavija prekinula diplomatske odnose bio je ‘Izrael’

U arhivi Mađarske komunističke partije pronađen je izveštaj njenog tadašnjega generalnog sekretara Janoša Kadara Politbirou Partije, napisan 13. juna 1967., u kojem se izvještava o spomenutom susretu komunističkih vođa u Moskvi. Izvorni tekst objavljen je u Jerusalem Postu 15. juna 2005. godine.

Hitni sastanak u Moskvi, bio je prvi na kojem je učestvovao Tito, od njegovog sukoba sa Staljinom 1948., i Kadar naglašava važnost njegovog sudjelovanja. Dokument pokazuje da se Tito – blisko povezan s Naserom, kroz njihovo zajedničko vođstvo u Pokretu nesvrstanih – pokazuje kao veći saveznik Nasera od Sovjeta. Kadar spominje nekoliko puta da se Naser nije konsultovao sa Sovjetima oko njegovih poteza kod zatvaranja Akabskog zaliva i povlačenja jedinica UN-a sa Sinaja: što svjedoči o manjku sovjetskog uključivanja u egipatske odluke. Međutim, Kadar izvještava da je “Drug Tito rekao da su se konsultovali s njima i da su podržali ove korake .”

Kadar dodaje da je to razumljivo budući da Jugoslaveni “imaju stari i blizak odnos s Egiptom, koji je stariji i trajniji od odnosa sa Sovjetima.”On dalje navodi da se Tito odmah složio sa uspostavljanjem hitnog vazdušnog mosta i snabdijevanja Egipta oružjem. Titov radikalni stav ponavlja se nekoliko puta u Kaderovom izvještaju a njemu se pripisuje i nacrt communiqué u kojem se Izrael označava kao agresor. Mnogi drugi delegati su bili nezadovoljni sa nekim aspektima teksta, i Kadar izvještava o diskusji o tome šta bi izjava trebala da sadrži, od kojih su neki sugerisali da bi trebao uključiti i osudu “američkog i britanskog imperijalizma”.

Rumuni su bili ti koji su se protivili označavanju Izraela kao agresora, na šta je Tito izjavio da, ukoliko se to ne navede “neće se moći vratiti kući, budući da smo mi rekli cijeloj Jugoslaviji ko je agresor.” Nakon što su sve komunističke zemlje prekinule diplomatske odnose s Izraelom, Čaušeskuova Rumunija zadržava svoju nezavisnu poziciju i odbija da slijedi sovjetsku liniju.

 

Zbog Izraela Tito imao probleme u Partiji

Zbog Titovih stavova, za koje mnogi tvrde da su bili osobne naravi, dolazio je u sukob ne samo sa zapadnim silama, već i s članovima unutar jugoslavenske Komunističke partije.

Korespondent lista the New York Times, Richard Eder, zapisao je 12.6.1967. u Beogradu: “Jasno je, pa i u razgovoru s dužnosnicima ovdje, da je Titov žestoki napad na Izrael i njegovo savezništvo s Arapima stvorilo atmosferu neslaganja, čak i među članovima njegove Vlade.

Postoji opravdana zabrinutost da bi Jugoslavija, koja gleda prema zapadu po pitanju ekonomskog, društvenog i političkog razvoja, mogla ugroziti svoj položaj ako nastavi s optužbama protiv Izraela, a samim time i protiv SAD-a i Velike Britanije.

Ono što najviše zabrinjava je sve glasniji anti-američki stav kojeg zauzima jugoslavenska štampa i radio. Povrh toga, po prvi put, beogradski list zauzeo je snažno stajalište protiv američkih Židova. U listu stoji: “6 milijuna američkih Židova, zahvaljujući svojem obrazovanju i poslovnim položajima, imaju znatno veću moć nego što bi to bilo normalno za jednu manjinu u moru od 200 milijuna stanovnika. Izraelski ciljevi su stalno u krupnom planu. Stvoren je dojam kako su izraelski ciljevi moralna odgovornost cijelog SAD-a i da bi taj SAD morao stalno davati snažnu potporu židovskoj državi unutar arapskog svijeta”

Takav anti-židovski stav nikada nije bio prisutan među narodom Jugoslavije, niti među redovima Komunističke partije.”

Bez obzira što tadašnjih američki mediji pisali, činjenica je da Titov režim nikada nije zauzeo anti-židovsku politiku, znatan broj Židova sudjelovao je u partizanskom pokretu, pa i kasnije u redovima Komunističke partije. Kritika je bila rezervirana isključivo prema politici države Izrael i ekspanzionističkim vojnim akcijama koje je ista pokretala.

Prekid diplomatskih odnosa trajao je od 1967. sve do raspada Jugoslavije.

Zanimljiv je podatak kako je jugoslavenska delegacija za turizam, na čelu s Jankom Rajićem, posjetila Tel Aviv 27.9.1987. kako bi dogovorili direktne letove između dvije zemlje. Ali i tada je istaknuto kako “uvođenje zračne linije neće promjeniti jugoslavensko stajalište prema politici države Izrael, s kojom nema diplomatske odnose još od 1967.”

Koliko se Jugoslavija protivila izraelskoj invaziji pokazuje i jedan zanimljiv podatak – u ljeto 1967, kada je izbio rat, turist iz Zapadne Njemačke, Franz Haberstoff, koji se tada nalazio u Jugoslaviji na godišnjem odmoru – uhićen je i zatvoren na 30 dana zato što je iznio “podršku izraelskoj agresiji protiv Arapa”.

Strani reporteri su o tom incidentu zapisali kako je nesretni Nijemac vjerojatno mislio kako mora jako paziti da ne kaže nešto protiv Židova, što je u to vrijeme bilo važno pravilo u Njemačkoj.

No, Jugoslavija je bila kritična prema Izraelu i prije rata 1967. 22.7.1958. jugoslavenska vlada uputila je “prijateljsko upozorenje” Izraelu da ne sudjeluje u “imperijalističkim pohodima” – naime, u to vrijeme britanski padobranci su koristili izraelski zračni prostor za prebacivanje u susjedni Jordan.

Također je bitno napomenuti i “Pokret nesvrstanih” čiji je jedan od glavnih utemeljitelja bio upravo Josip Broz Tito – u samom pokretu su bile istaknute brojne arapske države, prije svega Nasserov Egipat i Gaddafijeva Libija.

Jasno je kako je Izrael tada zasigurno bio protiv takvog političkog jačanja arapskih zemalja u orkestraciji Titove Jugoslavije.

To su sve detalji iz ne tako davne historije, koji dokazuju kako je Jugoslavija doista vodila jednu nezavisnu politiku i kako nikada nije odustajala od svojih saveznika.

(Bhmagazin.org)

(4941)

OVO MNOGI NISU ZNALI: Prva ‘država’ sa kojom je Jugoslavija prekinula diplomatske odnose bio je ‘Izrael’

| Da se ne zaboravi, Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-