NJEMAČKA U VATRI: Srbija klizi ka Rusiji, kako je vratiti na pravi put, u naše ruke

Josipa Juratovića, zastupnika Socijaldemokrata (SPD), mlađeg partnera u njemačkoj vladi, brinu tenzije između Srbije i Kosova.

Epizoda s vlakom, kaže, tjera na pitanje da li Srbija ide “putem Nikolića ili putem Vučića, koji nam govori da ide u pravcu Europske unije i da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi do toga što prije došlo”.

Iskusni parlamentarac u razgovoru za DW ipak iznosi nadu da su trzavice u regiji tek standardni predizborni šou:

“Mi stalno negdje imamo neke izbore. Nedavno su bili u Hrvatskoj i BiH, a uskoro će biti u Srbiji. U svim tim zemljama, u kojima političke stranke nemaju ponuditi ništa konstruktivno, ide se na stvaranje napetosti, a preko njih se već desetljećima dobivaju izbori. ”

Na pitanje kako komentira to što su odmah nakon briselskog sastanka kosovski i srpski predsjednik nastavili s ratobornim izjavama, Juratović kaže da ne može govoriti ponaosob, ali da u regiji mnogi političari ne žele približavanje EU i pravnu državu.

“Oni su sebi posljednjih desetljeća izgradili ugodan sustav u kojem uživaju, gdje vlada polusivilo. To je ono u čemu se svi nacionalisti slažu “, naveo je.

Juratović se zalaže za to da se “prestane s tim bezbrojnim sjednicama, konferencijama i okruglim stolovima i da se razgovara samo o konkretnim projektima povezanim s konkretnim reformama. Drugo oni ne razumiju. I treba im pritisak. ”

Deutsche Welle podsjeća na posljednju anketu NSPM prema kojoj, kako se navodi, u Srbiji svega 44 posto građana podržava članstvo EU, dok je 42 posto protiv. Demokršćanin Fraj vidi krivnju i sa europske strane i dodaje da EU mora pokazati da želi biti “trajan partner”.

O temeljnim vrijednostima nema pregovora, kaže Fraj, njih zemlja kandidat za EU mora preuzeti. “Prema mojim razgovorima u Srbiji, tamo postoji velika želja i spremnost da se ide ovim putem, ali za mene to znači da Srbija mora imati jasnu perspektivu pristupa i to ne kao štap i mrkvu, već kao jasno pravo na pristup.”

“Pogrešno je vjerovati da je na Zapadnom Balkanu sve ružičasto i da se sada radi o, eto, malo jačoj pravnoj državi ili malo većem gospodarskom rastu i nižoj stopi nezaposlenosti.

“Ne, nego imamo temeljne probleme i izazove koji se očitavaju i po etničkim linijama. Zato se i zalažem da se mi, kao Europska unija, ali i Njemačka, jasnije angažiramo na Balkanu “, dodaje Fry.

Socijaldemokrata Juratović misli da je lijek u bržim eurointegracijama, prije svih Srbije.

Ta zemlja je, dodaje, spremna otvoriti petnaestak pregovaračkih poglavlja i sa tim ne treba čekati.

Vrlo je oštar prema rodnoj Hrvatskoj zbog blokade srpske pregovaračkih poglavlja.

“To je pogrešno. Ja nisam protiv toga da se djeci hrvatske manjine u Vojvodini daju na raspolaganje školski udžbenici na hrvatskom jeziku. Ali ne može jedna zemlja blokirati razvoj cjelokupne EU. To je, po mom mišljenju, nedopustivo i ja tu očekujem više ozbiljnosti od Hrvatske “, rekao je.

Fraj naglašava da je Vučić u prethodnim kampanjama koristio reformsku i proeuropsku retoriku dok se sada pojavljuju više nacionalističke ideje i “izbor riječi koje bi se prije očekivale od Nikolića”.

“Znam i za izvješća zaštitnika građana, pričamo i sa oporbom, znamo kakva je situacija s medijima. Nemam problem da opišem te probleme – recimo zastoj u Vučićevu reformskom elanu što se tiče ekonomije – ali i pozitivne stvari koje su urađene. Recimo da je vlada, posebno Vučić, tijekom izbjegličke krize djelovala evropskije od vlada mnogih zemalja EU “, rekao je.

Kada se radi o “reformskom elanu”, njemačka Ljevica ima drugačiji stav.

Njemačka primorava Srbiju na “rigorozni režim štednje koji je uz smanjenja plaća i mirovina i privatizacije u nekim zemljama EU već doveo do katastrofe”, smatra Sevim Dagdelen.

“Takav program je naprosto socijalno poguban”, rekla je ona.

(Dojče vele, B92)

(945)

NJEMAČKA U VATRI: Srbija klizi ka Rusiji, kako je vratiti na pravi put, u naše ruke

| Slider, Vijesti |
About The Author
-