NJEMAČKA U VATRI: Srbija klizi ka Rusiji, kako je vratiti na pravi put, u naše ruke

Vanjskopolitički odbor Bundestaga koji se u ovom trenuku bavi mnogim pitanjima, od Bregzita do Donalda Trumpa u SAD raspravljao je u srijedu isključivo o Balkanu.

 

O Zapadnom Balkanu je raspravljano s idejom da je region, u kojem se u posljednje vrijeme pojačava bura, treba ostati na radaru Njemačke i Europske unije.

Svoje viđenje situacije u regiji za DW iznijela su trojica zastupnika i članova tog odbora Torsten Fraj (CDU), Sevim Dagdelen (Ljevica) i Josip Juratović (SPD).

Torsten Fry, jedan od zastupnika vladajućih demokršćana (CDU) u tom odboru, kaže da drugi akteri na Balkanu poput Rusije i Turske ne spavaju, a da je nejasno kako će se ponašati nova administracija u Washingtonu.

Posebno u Srbiji, dodaje, jača utjecaj Rusije.

U Rusiji imamo autokratski sustav kojem su važnije geopolitičke igre moći nego dobrobit srpskog naroda. Ne želim negiram povijesne veze, ali mi nismo uspjeli pojasnimo da najvažnje trgovinski partner Srbije nije Rusija već Europska unija, a posebno Njemačka. Ili da približimo činjenicu da je u posljednjih 15 godina iz EU u Srbiju stiglo oko pet milijardi eura donacija, a iz Rusije baš ništa – osim možda voza ka Kosovu “, kaže Fraj za DW.

Tu sasvim drugačije mišljenje ima Sevim Dagdelen, poslanica oporbene Ljevice i Frajle kolegica iz Vanjskopolitičkog odbora parlamenta.

Očito se u koncept Savezne vlade ne uklapa da Srbija kao kandidat za EU bude blizak saveznik Rusije. U okviru pristupnih pregovora Vlada Njemačke priteže svoju stegu – Srbija se kroz ujednjačavanju sigurnosne i vanjske politike s politikom EU primorava na antiruski tečaj. U to spada i navodna normalizacija odnosa s Kosovom, koja bi trebalo da natjera Srbiju da prizna neovisnost pokrajine, koja je proglašena protivno međunarodnom pravu “, navodi Dagdelen za DW.

Josipa Juratovića, zastupnika Socijaldemokrata (SPD), mlađeg partnera u njemačkoj vladi, brinu tenzije između Srbije i Kosova.

Epizoda s vlakom, kaže, tjera na pitanje da li Srbija ide “putem Nikolića ili putem Vučića, koji nam govori da ide u pravcu Europske unije i da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi do toga što prije došlo”.

Iskusni parlamentarac u razgovoru za DW ipak iznosi nadu da su trzavice u regiji tek standardni predizborni šou:

“Mi stalno negdje imamo neke izbore. Nedavno su bili u Hrvatskoj i BiH, a uskoro će biti u Srbiji. U svim tim zemljama, u kojima političke stranke nemaju ponuditi ništa konstruktivno, ide se na stvaranje napetosti, a preko njih se već desetljećima dobivaju izbori. ”

Na pitanje kako komentira to što su odmah nakon briselskog sastanka kosovski i srpski predsjednik nastavili s ratobornim izjavama, Juratović kaže da ne može govoriti ponaosob, ali da u regiji mnogi političari ne žele približavanje EU i pravnu državu.

“Oni su sebi posljednjih desetljeća izgradili ugodan sustav u kojem uživaju, gdje vlada polusivilo. To je ono u čemu se svi nacionalisti slažu “, naveo je.

Juratović se zalaže za to da se “prestane s tim bezbrojnim sjednicama, konferencijama i okruglim stolovima i da se razgovara samo o konkretnim projektima povezanim s konkretnim reformama. Drugo oni ne razumiju. I treba im pritisak. ”

Deutsche Welle podsjeća na posljednju anketu NSPM prema kojoj, kako se navodi, u Srbiji svega 44 posto građana podržava članstvo EU, dok je 42 posto protiv. Demokršćanin Fraj vidi krivnju i sa europske strane i dodaje da EU mora pokazati da želi biti “trajan partner”.

O temeljnim vrijednostima nema pregovora, kaže Fraj, njih zemlja kandidat za EU mora preuzeti. “Prema mojim razgovorima u Srbiji, tamo postoji velika želja i spremnost da se ide ovim putem, ali za mene to znači da Srbija mora imati jasnu perspektivu pristupa i to ne kao štap i mrkvu, već kao jasno pravo na pristup.”

“Pogrešno je vjerovati da je na Zapadnom Balkanu sve ružičasto i da se sada radi o, eto, malo jačoj pravnoj državi ili malo većem gospodarskom rastu i nižoj stopi nezaposlenosti.

“Ne, nego imamo temeljne probleme i izazove koji se očitavaju i po etničkim linijama. Zato se i zalažem da se mi, kao Europska unija, ali i Njemačka, jasnije angažiramo na Balkanu “, dodaje Fry.

Socijaldemokrata Juratović misli da je lijek u bržim eurointegracijama, prije svih Srbije.

Ta zemlja je, dodaje, spremna otvoriti petnaestak pregovaračkih poglavlja i sa tim ne treba čekati.

Vrlo je oštar prema rodnoj Hrvatskoj zbog blokade srpske pregovaračkih poglavlja.

“To je pogrešno. Ja nisam protiv toga da se djeci hrvatske manjine u Vojvodini daju na raspolaganje školski udžbenici na hrvatskom jeziku. Ali ne može jedna zemlja blokirati razvoj cjelokupne EU. To je, po mom mišljenju, nedopustivo i ja tu očekujem više ozbiljnosti od Hrvatske “, rekao je.

Fraj naglašava da je Vučić u prethodnim kampanjama koristio reformsku i proeuropsku retoriku dok se sada pojavljuju više nacionalističke ideje i “izbor riječi koje bi se prije očekivale od Nikolića”.

“Znam i za izvješća zaštitnika građana, pričamo i sa oporbom, znamo kakva je situacija s medijima. Nemam problem da opišem te probleme – recimo zastoj u Vučićevu reformskom elanu što se tiče ekonomije – ali i pozitivne stvari koje su urađene. Recimo da je vlada, posebno Vučić, tijekom izbjegličke krize djelovala evropskije od vlada mnogih zemalja EU “, rekao je.

Kada se radi o “reformskom elanu”, njemačka Ljevica ima drugačiji stav.

Njemačka primorava Srbiju na “rigorozni režim štednje koji je uz smanjenja plaća i mirovina i privatizacije u nekim zemljama EU već doveo do katastrofe”, smatra Sevim Dagdelen.

“Takav program je naprosto socijalno poguban”, rekla je ona.

(Dojče vele, B92)

(1321)

NJEMAČKA U VATRI: Srbija klizi ka Rusiji, kako je vratiti na pravi put, u naše ruke

| Slider, Vijesti |
About The Author
-