NEVJEROVATNA KASTROVA NAREDBA: Prije smrti Fidel je naredio da mu se ispuni jedna želja, evo šta…

Kubanski predsjednik Raul Castro najavio je da će Kuba zabraniti da se podižu spomenici i ulice nazivaju po njegovom preminulom bratu i simbolu revolucije Fidelu Castru, sukladno njegovom željom da se izbjegne kult ličnosti.

 

Ovo priopćenje objavljeno je u subotu navečer nakon sedmice nacionalne žalosti zbog smrti Fidela Castra, a uoči današnjeg polaganja urne s njegovim pepelom u Santiagu de Kubi, prenosi AP.

“Revolucionarni vođa odbacivao je bilo kakav oblik kulta ličnosti, au tome je ostao odlučan iu posljednjim satima života, inzistirajući da se nakon njegove smrti njegovo ime nikada ne upotrijebi za nazive institucija, ulica, parkova i drugih javnih mjesta, i da mu nikada ne budu podignute biste, statue niti drugi oblici počasti “, rekao je Raul Castro u obraćanju velikom broju ljudi okupljenih u Santiagu.

On je dodao da će kubanski parlament na narednom zasjedanju glasovati o zakonu kojim će biti ispunjene želje njegovog brata, koji je preminuo prošle nedjelje u 90. godini.

Urna s Fidelovo pepelom stigla je u Santiago de Kubu, gdje će je položena u zemlju pored mauzolej borca za kubansku nezavisnost Hosea Marttija, poslije devetodnevne žalosti.

Posmrtni ostaci kubanskog čelnika Fidela Castra položeni su na privatnoj ceremoniji na groblju u Santiagu de Kubi, kolijevci revolucije čiji je predvodnik bio.

Sahrana je održana nakon što su kubanski dužnosnici u posljednjem trenutku odustali od planova da se ceremonija prenosi uživo na televiziji na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Novinarima međunarodnih medija je zabranjeno prisustvo na sahrani, prenio je AP.

(Tanjug)

(2668)

NEVJEROVATNA KASTROVA NAREDBA: Prije smrti Fidel je naredio da mu se ispuni jedna želja, evo šta…

| Slider, Vijesti |
About The Author
-