NEMINOVAN SUKOB TURSKE VOJSKE I SAD: Amerikanci u Siriji grade najveću bazu i spremaju Kurdistan

Ruski stručnjak smatra da Amerikanci otvaranjem baze šalju poruku svim stranama sirijskog konflikta koji se bore protiv terorista u ovom dijelu svijeta.

“Ukoliko Ankara i Damask budu imali pritužbe na SAD i postave pitanje zašto Washington podržava Sirijske demokratske snage, faktički davajući separatistima (s točke gledišta Damaska) i teroristima (s točke gledišta Ankare) nove teritorije pod upravljanje, SAD imaju argument: Tko smeta Turcima da prebace nekoliko dodatnih jedinica u Siriju ili Rusiji da zajedno sa službenim Damaskom intenzivira napade na teroriste? Stvaranje nove američke baze je poruka svim stranama u sirijskom konfliktu da je potrebno da se aktiviraju. Čini mi se da je logika SAD takva – nama je potrebno da likvidiramo ID za tri mjeseca, a sporedno je pitanje tko će to učiniti – Kurdi, Ankara ili čak Asad “, zaključio je stručnjak.

Kurdski portali izgradnju američke vojne baze tumače na različite načine. Vjeruje se da će SAD na taj način uz pomoć Kurda voditi indirektan rat u Siriji i Iraku, jer saveznici iz zapadne koalicije ne žure da stave na raspolaganje svoje vojnike američkoj komandi. Također, smatra se da na taj način Washington osigurava sigurnost Izraela, jer će se regioni u kojima žive Kurdi koristiti kao tampon-zona u slučaju eventualnog napada Irana.

Razlog ovakvog plana SAD se povezuje is nesuglasicama između Washingtona i Ankare, uzrokovanim američkom podrškom Kurdima u Siriji, a također se vjeruje i da je ista baza uspostavljena radi praćenja i kontrole vojne baze Incirlik.

Pretpostavlja se i da je nova vojna baza formirana u cilju borbe protiv terorista ID-a na području Deir ez Zora i Rake.

(Sputnik)

(1329)This post has been seen 13054 times.

NEMINOVAN SUKOB TURSKE VOJSKE I SAD: Amerikanci u Siriji grade najveću bazu i spremaju Kurdistan

| Slider, Vijesti |
About The Author
-