NEMINOVAN SUKOB TURSKE VOJSKE I SAD: Amerikanci u Siriji grade najveću bazu i spremaju Kurdistan

Otvaranje najveće američke vojne baze u Siriji se povezuje sa strategijom Donalda Trumpa da za prvih 90 dana svog predsjedništva kompletno očisti tu teritorij od terorista, kaže Kiril Semjonov, načelnik Centra za islamska istraživanja na Institutu za inovacijski razvoj.

 

“Washington smatra da jačanje potpore demokratskim snagama Sirije, u čijem su sastavu kurdske snage samoobrane, nema alternativu. Na taj način ne samo da jača potporu kurdskim snagama iz zraka, već šalje u regiji i kopnene snage. Ne isključujem mogućnost da će osim specijalnih jedinica tu doći i marinci. Vrlo moguće je da je ovaj koncept napravila Obamina administracija, ali se on tek sada provodi u djelo. Još u Obamino vrijeme se govorilo o potrebi pružanja podrške Kurdima, ali tada su postojala mimoilaženja zbog stava Ankare. Trump sada želi uspostaviti odnose s Turskom, ali će svoj plan provesti bez obzira na Ankaru, koja kurdske snage samoobrane doživljava kao teroriste. Dakle, ako je postavio zadatak da pobijedi ID za tri mjeseca, on neće uzimati u obzir poziciju Turske “, kaže Semjonov.

Kako su ranije prenijeli kurdski portali, baza u Tel beder biće najveća američka baza na teritoriju Sirije, kapaciteta 5.000 vojnika. Smještena je nadomak grada Hasaki, na sjeveroistoku Sirije, 70 kilometara od granice s Turskom i 50 kilometara od granice s Irakom.

To je samo jedna u nizu američkih baza u toj zemlji. Kurdski portali navode da je ovo četvrta vojna baza u ovom dijelu Sirije, pretežno naseljenom Kurdima.

Ranije su lokalni mediji javili da je velika skupina dobro opremljenih američkih specijalaca već stigla u bazu. Špekuliralo se da je riječ o 800 američkih vojnika i instruktora, ali je Pentagon to negirao. Washington je priopćio da je u Siriju poslano 200 vojnika, a da je tamo već bilo stacionirano njih 300.

Pentagon ne želi otkriti mjesto američkih specijalaca iz sigurnosnih razloga, ali će SAD nastaviti “regrutira, priprema, oprema i savjetuje svoje provjerene partnere u Siriji za borbu protiv terorističke organizacije Islamska država”.

Reakcija zvanične Moskve na vijest da je otvorena nova američka baza u Siriji za sada je izostala, ali ruski ekspert smatra da bi između Rusije i zapadne koalicije trebalo doći do podjele zone utjecaja u Siriji.

“Budimo iskreni, u situaciji kakva je sada, podjela Sirije na zone utjecaja nije najgora opcija. U ovom trenutku Assad, unatoč tome što je zauzeo Alep, nema mogućnosti da pobijedi isključivo oružanim putem. Htio to Assad ili ne, on će morati pomiriti s tim da će na teritoriju Sirije biti formirane autonomije i mislim da bi i Moskva morala uzeti u obzir ovu činjenicu i uvjeriti Damask da omogući autonomiju Sirijskom Kurdistanu. Zanimljivo je da ni Asad, ni sirijska oporba koja mu se protivi, to ne žele. Mislim da je Rusiji potrebno surađivati ​​i sa Damaskom i sa Kurdima, tim prije što su oni raspoloženi za suradnju s Moskvom. Kurdi su vrlo ozbiljan faktor koji bi trebalo uzeti u obzir, a federacija sjeverne Sirije, koja bi trebalo da ujedini tri sirijska regije s kurdskom većinom, ima dobre perspektive, kao i Irački Kurdistan “, dodaje Semjonov.

On ističe da američka baza nije smetnja za ruske snage u Siriji, koje su u tu zemlju otišle na poziv sirijske vlade da bi pružile podršku Asadovoj vojsci u borbi protiv terorista.

“Kao prvo, ta baza je prvenstveno namijenjena pješaštvu i transportnim zrakoplovima. Takve baze Amerikanci već imaju u Siriji. Vojni avioni – lovci i bombarderi – najvjerojatnije neće biti tamo stacionirani. Osim toga, američka avijacija ionako već djeluje u toj regiji, ali to nije problem jer je koordinacija između RF i SAD po tom pitanju već uspostavljena i utvrđena “, kaže Semjonov.

Ruski stručnjak smatra da Amerikanci otvaranjem baze šalju poruku svim stranama sirijskog konflikta koji se bore protiv terorista u ovom dijelu svijeta.

“Ukoliko Ankara i Damask budu imali pritužbe na SAD i postave pitanje zašto Washington podržava Sirijske demokratske snage, faktički davajući separatistima (s točke gledišta Damaska) i teroristima (s točke gledišta Ankare) nove teritorije pod upravljanje, SAD imaju argument: Tko smeta Turcima da prebace nekoliko dodatnih jedinica u Siriju ili Rusiji da zajedno sa službenim Damaskom intenzivira napade na teroriste? Stvaranje nove američke baze je poruka svim stranama u sirijskom konfliktu da je potrebno da se aktiviraju. Čini mi se da je logika SAD takva – nama je potrebno da likvidiramo ID za tri mjeseca, a sporedno je pitanje tko će to učiniti – Kurdi, Ankara ili čak Asad “, zaključio je stručnjak.

Kurdski portali izgradnju američke vojne baze tumače na različite načine. Vjeruje se da će SAD na taj način uz pomoć Kurda voditi indirektan rat u Siriji i Iraku, jer saveznici iz zapadne koalicije ne žure da stave na raspolaganje svoje vojnike američkoj komandi. Također, smatra se da na taj način Washington osigurava sigurnost Izraela, jer će se regioni u kojima žive Kurdi koristiti kao tampon-zona u slučaju eventualnog napada Irana.

Razlog ovakvog plana SAD se povezuje is nesuglasicama između Washingtona i Ankare, uzrokovanim američkom podrškom Kurdima u Siriji, a također se vjeruje i da je ista baza uspostavljena radi praćenja i kontrole vojne baze Incirlik.

Pretpostavlja se i da je nova vojna baza formirana u cilju borbe protiv terorista ID-a na području Deir ez Zora i Rake.

(Sputnik)

(1362)

NEMINOVAN SUKOB TURSKE VOJSKE I SAD: Amerikanci u Siriji grade najveću bazu i spremaju Kurdistan

| Slider, Vijesti |
About The Author
-