NEKAD DOLAZILI SVJETSKI ZVANIČNICI, A DANAS NAPUŠTENI PSI: Ovako danas izgleda Titova vila

Na mjestu kojim su prodefilovali brojni svjetski državnici sreli smo Mithata Mlaču, penzionera iz Bugojna. Kaže, svaki dan dolazi kako bi nahranio napuštene pse.

Ne bih ni ja da mi nije žene. Ona voli pse, skuhala im je čorbu dobru, malo čvrste suhe hrane i mlijeka im dajemo. Mora neko, a obično pokrepaju”, kaže Mlačo.

Dodaje da mu nisu jasni ljudi koji dolaze i na mjestu nekadašnje vile svakodnevno ostavljaju pse. Nerijetko na otpadu, pored kutija sa štenadima zatekne alkoholičare i narkomane. Prisjeća se kako je to nekad bilo.

josip-broz-tito-vila-gorica-bugojno-3

Divota bilo, divota. Nisi mogao ovuda svaki dan skitati, ali si mogao doći kao gost, sve objekte posetiti. A sad vidiš kako nam je, ne valja nam ništa. Radio sam 40 godina za 300 KM”, prisjeća se ovaj penzioner.

Vila je, kažu, opstajala do vremena rata. Ono što je i ostalo u ratu brzo je uništeno. Namještaj, brojni eksponati i lovačka oprema završili su na buvljacima širom zemlje. Mještani kažu, sa ove lokacije odvezeno je sve što ima cijenu.

josip-broz-tito-vila-gorica-bugojno-4

“To je odnešeno po cijelom svijetu. Opljačkano. Šta sve nisi mogao naći. Evo vidite, gdje god se moglo gvožća odbiti, odbilo je i odnijelo na otpad”, objašnjava kemal Robović, mještanin Novog naselja kod Bugojna.

josip-broz-tito-vila-gorica-bugojno-5

Bugojno je danas daleko od nekad najrazvijenijih gradova u Jugoslaviji, a ove zidine simbolišu zemlju, koja samo nekoliko godina poslije srmti Tita, nije više ličila na sebe.

(1328)This post has been seen 8348 times.

NEKAD DOLAZILI SVJETSKI ZVANIČNICI, A DANAS NAPUŠTENI PSI: Ovako danas izgleda Titova vila

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-