Nećete vjerovati na kakvu su ideju došli Japanci: Hoće li se Bosanci uvjeriti u ovu genijalnost?

Olimpijske i paraolimpijske medalje za Igre u Tokiju 2020. godine bit će izrađene od recikliranih mobitela.

 

Da, dobro ste pročitali. BBC javlja kako će japanska publika biti zamoljena da donira stare mobitele i male kućanske aparate. Kada se skupi ukupno dvije tone materijala, reciklažom će se napraviti 5.000 medalja, zlatnog, srebrnog i bronzanog sjaja.

– Ovaj projekt omogućava Japancima da kreativno sudjeluju u izradi medalja i zaista je dobar. Postoji limit našim zemaljskim resursima, a reciklaža nas sve tjera da razmišljamo o okolišu – rekao je sportski direktor Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine Koji Murofushi.

Posebni spremnici na koje će Japanci moći ostavljati svoje korištene mobitele i stare kućanske aparate bit će postavljeni diljem Japana počevši od aprila.

Japanu inače manjka mineralnih resursa, te ih uvoze. U mobitelima i tabletima pak postoje male količine rijetkih metala poput litija, obalta, zlata, srebra, dok se od kućanskih aparata prikuplja željezo, olovo i bakar.

Nadamo se da će na Igrama u Tokiju i neko od bh. predstavnika uspjeti osvojiti prvu, historijsku olimpijsku medalju za našu zemlju.

(435)

Nećete vjerovati na kakvu su ideju došli Japanci: Hoće li se Bosanci uvjeriti u ovu genijalnost?

| Slider, Tehnologija, Zanimljivosti |
About The Author
-