METEOROLOG KOJI DOSAD NIKAD NIJE POGRIJEŠIO: Čeka nas tako hladna zima, da će snježni nanosi biti…

Stižu nam ledene struje sa debelim minusom i snježnim nanosima.

 

Stužu nam ledene struje koje će donijeti debeli minus i snježne nanose veće od metra, tvrdi meteorolog Muhamend Ademović iz Tutina, koji već 25 godina bez greške prognozira kakva će zima biti na Pešteru.

On kaže da posle kišne jeseni obično slijedi i veoma snježna zima, što znači da Srbiju čeka nekoliko ledenih talasa koji će zemlju okovati snijegom i ledom.

Prema Ademovićević riječima, može se očekivati da ove godine na Pešteru bude rekordan minus od čak minus 39 stepeni ispod nule, koliko je u januaru 2006. izmereno u mestu Karajukića bunari.

“Dvije stvari jasno govore da će zima biti izuzetno hladna i snježna. Prvo primećena je veoma hladna struja koja stiže u našu zemlju, a drugo, posle kišovite jeseni poput ovo obično sledi veoma snežna zima. Sve govori da će ovo biti najhladnija zima još od 2002. godine. Temperatura će biti u debelom minusu, dok će snežni smetovi dostizati od metar do metar i po. Možda padne i rekordnih -39 stepeni, koliko je 2009. godine izmereno u Karajukića bunarima”, tvrdi Ademović.

On prognozira da će ledini period trajati sve do marta, kada se očekuje da zima popusti.

“Kada je kraj novembra ovako hladan, a u Tutinu i Sjenici je već minus 15 stepeni ispod nule, onda obično i ostatak zime bude takav. I ne samo to, očekujem da zima traje dugo, sve do marta”, kaže Ademović i prenosi vjerovanje stanovnika Peštera, da kada dobro rode žir i divlje jabuke, to je jasan znak jake zime, a to se dogodilo baš ove godine.

Veoma hladnu zimu predviđaju i u Republičkom hidrometeorološkom zavodu. Nedeljko Todorović, meteorolog RHMZ, kaže da će ova zima biti najhladnija u posljednjih 5 godina.

“Za razliku od prethodnih zima, ova će biti najhladnija, a očekuje nas i dosta više snega. Preti nam nekoliko ledenih talasa koji će trajati po nekoliko dana, ali to će biti tek u januaru i februar. Što se Beograda tiče, snega će biti tek krajem decembra”, rekao je Todorović.

Izvor: Informer

(5735)

METEOROLOG KOJI DOSAD NIKAD NIJE POGRIJEŠIO: Čeka nas tako hladna zima, da će snježni nanosi biti…

| Slider, Vijesti, Vremenska prognoza |
About The Author
-