KONGRES POČEO RAT SA TRAMPOM: Hoće da mu oduzmu moć da izvede preventivni nuklearni udar

Američki zakonodavci podnijeli Kongresu prijedlog zakona o zabrani izvođenja prvog nuklearnog napada. Kongresmeni bi preuzeti ovlasti od predsjednika. Prst na “obaraču” zasad drži samo on.

 

Nedugo pošto je “brifovan” u svezi s postupcima za moguće aktiviranje američkog nuklearnog arsenala, prijedlog novog američkog predsjednika Donalda Trumpa da se razmotri pitanje mogućeg početka atomskog napada protiv terorista upalio je alarm za uzbunu u Washingtonu. Iako je Trump potom, na dan polaganja prisege, rekao da je preuzimanje šifara za nuklearni napad za njega bio “trenutak otrežnjenja”, Kongres nije dugo čekao da pređe u “napad”. Američki senator, demokrata Edward Marky i kongresnik Ted Lu podnijeli su odmah Kongresu Zakon o zabrani izvođenja prvog nuklearnog udara bez objave rata od strane Kongresa:

– Ni predsjedniku trampu, ni bilo kojem drugom predsjedniku ne treba biti dozvoljeno da iskoristi nuklearno oružje, osim kao odgovor na nuklearni udar – smatra Marky.

Zakon je, međutim, još daleko od usvajanja, i još dalje od predsjedničkog potpisa, au međuvremenu, vrijedi onaj po kome šef Bijele kuće jedini ima pravo aktivirati više od 7.000 američkih nuklearnih glava. Jer, u vrijeme kada se razvijalo nuklearno oružje, čak i nakon njegove prve uporabe u Hirošimi i Nagasakiju, kolovoza 1945. (po odluci predsjednika Harryja Trumana, Amerikance je manje brinuo predsjednik “kratkog fitilja” nego general, hitar na nuklearnom “obaraču”. Predsjednik je taj koji bi trebalo kontrolirati Pentagon, zaključili su u Washingtonu.

Kako se atomsko oružje razvijalo, a odnosi SAD i tadašnjeg SSSR-a sve više “talasali”, tako su korigirane i procedure za njegovu uporabu. Stiglo se dotle da, iako “obarač” i dalje leži u ruci predsjednika, šef Bijele kuće nije taj koji doslovno “tlaka” atomsko gumb. Uzgred, “nuklearno gumb” uopće i ne postoji!

Sustav je, zapravo, znatno složeniji i podrazumijeva kompleksne zapovjedne i kontrolne, kako birokratske, tako i tehničke procedure prije nego što američki projektili sa zemlje, mora i zraka mogu biti aktivirani. Lanac zapovjedništva zahtijeva da predsjednik sekretaru za obranu daje nalog da izvede napad. Šef Pentagona onda naredbu prenosi vojsci.

Većina detalja o tome kako se nuklearni rat praktički pokreće nosi oznaku “tajna”. Poznato je, međutim, da jedna povjerljiva osoba uvijek prati predsjednika s velikim koferom, zapravo češće sa dva, popularno nazvana “nuklearni nogomet”. Koferi sadrže podatke o mogućnostima nuklearnog napada, načinima da predsjednik verificira identitet, autorizira naredbu i komunicira s vojskom o njenom provođenju.

Podrazumijeva se da su časnici duž cijelog zapovjednog lanca trenirani da brzo djeluju po svakom naređenju koje stiže od nadređenog.

Dolaskom Donalda Trumpa na mjesto glavnog zapovjednika strasti oko nuklearnog naoružanja ponovo su se uzburkale. Predsjednik koji je obećao da će srušiti mnoge barijere i već prvog tjedna u Bijeloj kući uzburkao ustaljene washingtonske vode, zabrinuo je i zastupnike na Capitol Hillu. Stoga su odlučili da pokušaju ograničiti predsjednika da ne poduzima ishitrene odluke, posebno nuklearne.

Povijest pak bilježi da su slični pokušaji postojali i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, pa se iz toga ništa nije izrodilo. Onda je desetljeće kasnije predsjednik Federacije američkih znanstvenika predložio da Kongres usvoji zakon kojim bi se predsjednik ograničio u mogućnosti uporabe atomskog oružja.

– Ideja je bila prilično jednostavna: sve dok druga strana u sukobu ne upotrijebi nuklearno oružje, predsjednik ne bi smio narediti prvi atomski udar bez odobrenja Kongresa. To ne bi eliminiralo mogućnost američkog prvog udara, ali bi odgovornost za izvođenje bila šira – navodi dnevnik “Washington Post”.

I ova inicijativa završena je bez rezultata, jer ustanovljeno da je Kongres često pristrasniji od predsjednika, pa bi se procedura samo nepotrebno produljila. Zaključilo se tada da najbolju branu od nepromišljenosti predstavljaju – izbori. Vjerovalo se da bi “hiroviti” predsjednik teško mogao ući u Bijelu kuću. Sada, kada je u Ovalni ured stupio čovjek koji u borbi protiv terorista ne isključuje ni atome, debata o pritisku samo jednog prsta na “atomski obarač” ponovno je oživjela.

Dubravka Savić (Novosti.rs)

(2362)

KONGRES POČEO RAT SA TRAMPOM: Hoće da mu oduzmu moć da izvede preventivni nuklearni udar

| Slider, Vijesti |
About The Author
-