Ko je veći u BiH, Bingo ili Konzum?

Spomenimo samo neke od novih projekata Binga: Otvaranje velikog marketa u sklopu Retail parka u Derveni, početak gradnje vlastitog tržnog centra u Jajcu, otvaranje najvećeg dosad objekta, Bingo City centra u Tuzli na skoro 40.000 kvadrata…

Dok je Bingo u snažnoj ekspanziji, gradi i otvara cijele tržne centre, Konzum stagnira i čak gasi neke prodavnice. Tako je, naprimjer zatvorena jedna Konzumova prodavnica u ulici Džemala Bijedića u Sarajevu.

Osim toga, jedan od većih Konzuma u Sarajevu, onaj na Alipašinom polju, koji je izgorio u maju ove godine, ni do danas nije obnovljen, niti je njegova obnova počela, a ne zna se ni da li je uopće planirana.

Konzum nije odgovorio na upit BiznisInfa koliko su prodavnica otvorili a koliko zatvorili ove godine.

Osim što je Bingo osvojio srca bh. kupaca niskim cijenama i podrškom domaćoj privredi, ima još jednu prednost koja mu je omogućila bržu ekspanziju.

Svu dobit investiraju u BiH

Bingo, naime, već godinama ima višestruko veću dobit, odnosno zaradu od Konzuma. Tako je, naprimjer, 2014. godine dobit Konzuma bila svega 4.376.400 KM, dok je dobit Binga bila skoro deset puta veća i iznosila 40.228.294 KM.

Bingo je 2013. zaradio oko 33 miliona, a 2012. oko 36 miliona KM, dok je dobit Konzuma 2013. iznosila oko 5,6 miliona, a 2012. godine oko 2,5 miliona KM.

To znači da Bingo ima mnogo više prostora za nove investicije i širenje poslovanja nego što je slučaj sa hrvatskim lancem.

Osim toga, vlasnik Binga Senad Džambić jednom prilikom je rekao da svu dobit reinvestira u BiH.

– Vidite, ne sakupljam novac i ne deponujem ga u strane banke. Sve što zarađujemo, mi odmah investiramo i širimo se dalje. Želimo da u svakom kutku BiH imamo neki svoj objekt. I idemo tom cilju sve bolje – otkrio je Džambić prošle godine u intervjuu za jedan bh. list.

(35)This post has been seen 2668 times.

Ko je veći u BiH, Bingo ili Konzum?

| Bosna i Hercegovina, Slider |
About The Author
-