Kecmanović otkriva plan Zapada: Ukoliko se hitno ne raspiše i drugi referendum o uklanjanju stranaca iz Ustavnog suda BiH, promijeniće ime R. Srpskoj, a poslije je razbiti na dijelove!

Ukoliko Republika Srpska, povodom promjene datuma Dana Republike, hitno ne raspiše i drugi referendum – o uklanjanju stranaca iz Ustavnog suda BiH, bit će to, poslije desetogodišnje stanke, početak novog ciklusa revizije “Dejtona” i završit će promjenom imena Republike Srpske, upozorio je politički analitičar Nenad Kecmanović.

 

Kecmanović je naveo da novi ciklus revizije “Dejtona” neće više biti u režiji ino-političara nego ino-pravnika.

“Ustavni sud će Srpska na Bakirovu novu apelaciju preimenovati u još jednu ‘Federaciju BiH’. A da bi se imenom razlikovala od već postojeće – zvaće se ‘Istočna FBiH’. Tko ne vjeruje – gledat će! “, Istaknuo je Kecmanović u autorskom tekstu za beogradsku” Politiku “.

On je naveo da je Ustavni sud BiH postao alarmantan problem za Srpske jer je upravo ta institucija preuzela funkciju nasilne integracije BiH sa koje se neformalno povukao visoki predstavnik.

“OHR se otimanjem nadležnosti, nametanjem zakona i smjenama političara već toliko kompromitirao da sadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko praktično danas samo statira u BiH.

Istovremeno, kao udarna pesnica udružene bošnjačke i međunarodne zajednice, uzdigao se Ustavni sud BiH “, naglasio je Kecmanović.

Umjesto persone protektora, naoružanog diktatorskim bonskim ovlaštenjima, ističe Kecmanović, iskočila je dejtonska institucija u čijoj sjenci odlučuje devet za javnost anonimnih sudac.

“I sve je ‘po pravu i zakonu, stručno i profesionalno’, ali uvijek na račun suvereniteta Pepublike Hrvatski, au prilog jedinstvene BiH.

I bez izuzetka je odlukom većine koju čine troje vanjskih sudac, udruženih s dvoje bošnjačkih, naspram manjine od dvoje srpske plus dvoje hrvatskih sudaca “, navodi se u tekstu.

Kecmanović konstatira da se Ustavni sud BiH pokazao kao učinkovitiji instrument za rušenje Srpskoj nego OHR.

“Visoki predstavnik je otimanje, nametanje i smjenjivanje morao barem naknadno i pritiscima, prijetnjama i ucjenama progurati kroz parlament Srpskoj.

To treća, neovisna grana vlasti ne mora i nje se, zajedno s onom trojicom svojih sudaca, protektorat neće lako odreći “, ocijenio je Kecmanović.

On je dodao da je već zaboravljen uzaludni pokušaj da se ravnopravno dogovori zajednička zastava BiH.

“Traganje za simbolima i bojama koji bi istovremeno izražavali zajednički identitet sva tri naroda u BiH pokazalo kao nemoguća misija.

Propala je čak ideja da se površina platna naprosto podijeli na tri polja i da svaki narod na svoje stavi ono što želi.

Ono što su jedni odabrali iritiralo je druge ili treće.

Najzad, raspisan je i natječaj, a žiri je prihvatio rješenje koje nije imalo veze ni sa narodima, ni sa entitetima, ni sa BiH “, podsjetio je Kecmanović.

On je naglasio da je od tada metoda konstrukcije zajedničkog BiH imenitelja sveden na negiranje svega što je srpsko, i to upravo preko Ustavnog suda BiH.

“Izmijenjeni su grb, zastava i himna Republike Srpske, sa imena gradova skinut je prefiks ‘srpsko’ / Srbinje, Srpsko Sarajevo … /.

Bošnjačke susjedi su tražile i, uz pomoć one trojice stranaca u Ustavnom sudu BiH, dobile zaštitu od svega što čini simbolički identitet Srpskoj i Srba “, napomenuo je Kecmanović.

Web-tribune.com

(13416)

Kecmanović otkriva plan Zapada: Ukoliko se hitno ne raspiše i drugi referendum o uklanjanju stranaca iz Ustavnog suda BiH, promijeniće ime R. Srpskoj, a poslije je razbiti na dijelove!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-