KALIFORNIJA PODNIJELA ZAHTJEV ZA OTCJEPLJENJE OD SAD: Moguć referendum o nezavisnosti i raspad Amerike

Ukoliko bi se gore nabrojani uvjeti ispunili, bio bi podnesen zahtjev za prijem u članstvo Ujedinjenih naroda, navodi NBC.

Broj građana Kalifornije koji žele nezavisnu državu raste iz godine u godinu, pa je prema posljednjoj anketi, urađenoj ove sedmice, čak 32 posto građana ove savezne države izrazilo želju za otcjepljenjem. Usporedbe radi, u 2014. godini samo 20 posto građana je bilo za odcjepljenje.

Pobjedom Donalda Trumpa na izborima u SAD, situacija u Kaliforniji dodatno je usijana.

Naime, upravo je Kalifornija bila glavno uporište Hillary Clinton, koja je na izborima za predsjednika SAD prošle godine u Kaliforniji dobila čak 4.269.978 glasova više od Trumpa.

Trump je poprilično omražen u Kaliforniji, pogotovo nakon što je ove sedmice naredio izgradnju zida s Meksikom. U Kaliforiniji živi ogromna zajednica Meksikanaca, koji čine čak 38,8 posto ukupnog stanovništva ove države.

S obzirom na Trampa i njegov neprijateljski stav prema Meksikancima, kao i činjenicu da ni među ostalim stanovništvom Kalifornije nije popularan, nije isključena mogućnost da ova savezna država istupi iz SAD.

Međutim, nije samo Kalifornija ta koja želi istupiti iz zajedničke države. Nakon referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU, u Teksasu je ponovno oživjela ideja da se i ova država otcepi od Amerike.

(Avaz)

(1414)

KALIFORNIJA PODNIJELA ZAHTJEV ZA OTCJEPLJENJE OD SAD: Moguć referendum o nezavisnosti i raspad Amerike

| Slider, Vijesti |
About The Author
-