Ivanić izdvojio većinu svote: Evo liste ustanova i organizacija kojima je Predsjedništvo BiH dalo više od 180 hiljada KM

Članovi Predsjedništva BiH u prvoj polovini ove godine su iz tekuće rezerve izdvojili 180.390 KM, od kojih član iz Republike Srpske Mladen Ivanić 95.390 KM, hrvatski član Dragan Čović 54.000, a bošnjački Bakir Izetbegović 31.000 KM.

 

U informaciji Ministarstva finansija i trezora BiH o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće budžetske rezerve za prvih šest mjeseci ove godine navodi se da je Ivanić najviše sredstava dodijelio Javnoj zdravstvenoj ustanovi “Dom zdravlja” Gradiška – 5.990 KM kao podršku za kupovinu aparata hilter EKG.

Preostala sredstva je u više pojedinačnih vrijednosti od 500 do 3.000 KM dodijelio parohijama Srpske pravoslavne crkve u BiH, udruženjima i sportskim kolektivima za realizaciju njihovih projekata ili kao podršku njihovom radu.

Čović je u manjem broju izdvajanja iz tekuće rezerve davao veće iznose, pa je tako Franjevačkom samostanu Petrićevac odobrio 10.000 KM za dovršetak izgradnje porušene župske i samostanske crkve Svetog Ante Padovanskog.

Po 5.000 KM dao je katoličkim župama u BiH, te Udruženju “Institut za društveno-politička istraživanja” u Mostaru i Društvu hrvatskih književnika Herceg-Bosna.

Izetbegović je 10.000 KM dao Bošnjačkoj zajednici kulture “Preporod” iz Sarajeva, a 5.000 KM Muzeju “Alija Izetbegović” u Sarajevu.

Po 2.000 KM dodijelio je Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu “Prosvjeta” iz Sarajeva i Srpskom građanskom vijeću-Pokret za ravnopravnost u BiH.

Budžetom institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu predviđeno je da svaki član predsjedništva iz budžetske rezerve na raspolaganju ima po 120.000 KM.

(1264)

Ivanić izdvojio većinu svote: Evo liste ustanova i organizacija kojima je Predsjedništvo BiH dalo više od 180 hiljada KM

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-