INTERVJU STRAVE I UŽASA: ‘Smrtna kazna? A što, da tih 9.000 ljudi držim još godinama u zatvoru i hranim ih?’

Čelnici nekoliko država Evropske unije već su upozorili da Turska neće moći postati članica te organizacije ako ponovno uvede smrtnu kaznu. Posljednja u nizu dužnosnika koja je iznijela takvo upozorenje je šefica EU diplomacije Federica Mogherini.

Sudeći prema odgovorima koje je Erdogan dao CNN-u, on se smrtnoj kazni nimalo ne protivi.

‘Ma zašto da ih sve držim po zatvorima i još da im godinama dajem hranu? To mi narod govori’, kaže Erdogan.‘Narod želi da čim prije završimo s ovim jer ljudima su ubijeni rođaci, susjedi i djeca. Oni jako pate, jako su osjetljivi i zato i mi moramo djelovati razumno i s osjećajem’, izjavio je Erdogan.

On je, kao što smo već izvještavali, u izjavama neposredno nakon propasti puča obećao da će svi sudionici zavjere skupo platiti za taj čin veleizdaje.

Erdogan nije u intervjuu za CNN propustio spomenuti turskog klerika Fetulaha Gulena, svog negdašnjeg saveznika koji je u međuvremenu, nakon što je između njih dvojice puklo, pobjegao u Ameriku. Najavio je da će za nekoliko dana Amerikancima poslati formalni zahtjev za njegovim izručenjem. Gulena, naime, Erdogan smatra organizatorom puča.

Na pitanje novinarke što će učiniti u slučaju da Amerikanci odbiju izručenje, Erdogan se pozvao na sporazum o izručivanju koji je potpisan između Turske i SAD-a.

‘Dakle, vi tražite nečije izručenje, vi ste moj strateški partner i ja prihvatim vaš zahtjev, ali vi ne učinite isto kad ja vas tražim nekoga… Pa naravno da u ovakvim situacijama moramo imati reciprocitet’, argumentirao je Erdogan.