IMPRESIJE ARAPSKIH TURISTA: Arapi otkrili zašto vole dolaziti u Sarajevo i BiH…

Arab News, jedan od najčitanijih arapskih medija, donosi priču sa Arapima koji su boravili u BiH i sa tamošnjom javnošću podijelili impresije o Sarajevu i našoj zemlji.

 

– Jeftino je. Hladno je, ali ono što je najvažnije, jako prijateljski se odnose prema muslimanima. Moja obitelj se veoma ugodno ovdje osjeća, za razliku od toga kad odemo u neke europske destinacije…

Tako za Arab News, jedan od najčitanijih arapskih medija, opisuje Bosnu i Hercegovinu Adbul Malik (nije mu to pravo ime), jedan od turista sumirajući brojne razloge zašto je BiH postala jedno od najpoželjnijih destinacija turista iz Zaljeva, prenosi Večernji.ba.

U dužoj reportaži, arapski turisti koji su govorili za ovaj list navode, između ostalog, da na Baščaršiji u Sarajevu mogu pojesti ćevape za pet maraka ili oko deset saudijskih rijala. Detaljno se opisuje i Sebilj, simbol Sarajeva, nezaobilazno mjesto za fotografiranje.

– Za vrijeme ljeta u centru ove europske prijestolnice, ako zatvorite oči, čut ćete da se arapski jezik govori jednako kao i balkanski i europski jezici. Razlog za to je rastuća popularnost BiH među turistima iz Zaljeva. U 2010. godini u Sarajevu je boravilo oko tisuću turista iz tih zemalja. Ovih dana ta brojka se popela na oko 60 tisuća – navodi Arab News.

Citiraju i Lejlu Brčkaliju iz turističke zajednice Sarajevske županije koja im je kazala da vjeruje da je primarni razlog za to prijateljski odnos ljudi u BiH prema muslimanima.

– Ne moramo se previše pripremati za njih. Već imamo džamije, prostorije za uzimanje abdesta i halal hranu. Turistima se također sviđa muslimanska povijest zemlje. Brojne su turističke ture za gradove poput Mostara i one uključuju i islamsku povijest BiH – kazala je ona.

U reportaži se dalje podsjeća da je zemlja bila dio Osmanskog Carstva gotovo 400 godina, što je ostavilo neizbrisivi trag, potom je slijedio austrougarski period pa komunizam.

– Zemlja je poznata po predivnim zelenim planinama i selima. Nakon samo par minuta vožnje i već ste okruženi zelenim brdima, minareti su ispod vas, predivna plava voda… Zemlja je kao stvorena za skijanje zimi i vodene sportove ljeti – navodi Arab News.

(443)

IMPRESIJE ARAPSKIH TURISTA: Arapi otkrili zašto vole dolaziti u Sarajevo i BiH…

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-