HRVATI OBJAŠNJAVAJU: Evo zašto Bosna mora da gori i zašto Bakir pali vatru, odgovor je zaledio Bošnjake…

Izetbegović je čovjek rata, i sve što radi, radi prikriti istinu o onome što su Bošnjaci radili početkom devedesetih u BiH Srbima. Sam pokušaj da se obnovi tužba protiv Srbije za genocid je jasna poruka da Bošnjaci ne žele normalne odnosa sa Srbima. Tako će biti dokle god on vodi bošnjački narod u BiH.

 

Dok Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Bošnjaka iz Sarajeva, najavljuje reviziju bosanske tužbe protiv Srbije za genocid, dotle Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, i Dragan Čović, lider HDZ, razgovaraju o suradnji, a prvi čovjek RS sa premijerom BiH Denisom Zvizdićem dogovara auto-put Beograd-Sarajevo. Dok Čović poručuje da je “krajnje vrijeme da se u BiH stvori ambijent u kom može normalno da se funkcionira”, dotle Bakir neizazvan ponovo pokušava upali vatru u BiH.

Zašto Bakiru Izetbegoviću ne odgovara mirna Bosna? Ili, šta Bakir ima od toga da diže tenzije i kada za to nema potrebe?

Igor Gajić, politički konzultant iz Bosne i Hercegovine, ima odgovor na ova pitanja. On kaže da Izetbegović jednostavno, mora održavati tenzije jer je to njegov jedini način opstanka na vlasti.

– On je čovjek koji baštini tradiciju svog pokojnog oca o islamskoj republici, iako i on sam u to ne vjeruje. Izetbegović je uzeo mnogo novca od raznih država koje podržavaju terorizam. Uzeo je izravno pare od nekih terorističkih organizacija, obećavajući im neku vrstu azila u BiH.

I on mora prisvaja BiH kao svoju. On mora da se nametne kao netko tko je jedini za Bosnu, a jedini njegov cilj u Bosni je islamska Bosna, jer ima mnogo obećanja i mnogo repova iza sebe – decidan je Gajić.

Da Bakir nije Bosna, podsjetio je i predsjednik RS Milorad Dodik, uz konstataciju da je ideja o reviziji bosanske tužbe protiv Srbije za genocid – deplasirana priča Izetbegovića.

Ipak, i kao takva, koliko vađenje iz naftalina te priče o tužbi može dodatno zaoštri unutarnje bošnjačko-srpski odnose?

Politolog Anđelko Kozomora siguran je da može i hoće, bez obzira na pomirljive tonove koji stižu iz srpskog krugova.

– Sam pokušaj da se obnovi tužba protiv Srbije za genocid je već jasna poruka da Bošnjaci ne žele normalizaciju odnosa sa Srbima.

To je bez sumnje Izetbegovićeva namjera, da odnosi budu stalno zategnuti i da se stalno proizvode nove tenzije na toj liniji. Dokle god je on na čelu bošnjačkog naroda, ti odnosi neće biti normalizirani – uvjeren je Kozomora.

Kozomora, također, vjeruje da Bakir od održavanja tenzija ima “profit”, jer je svjestan da može postojati samo dok se poziva na rat, uzroke početka rata u BiH i sve što se tada događalo, jer on je bio desna ruka svome ocu Aliji , svjedok i sudionik mnogih ratnih zločina napravljenih nad Srbima.

– Onog trenutka kada se ne bude pričalo o ratu, netko će iz “ladica istine” izvaditi ono što se događalo i pokazati svijetu tko su, u stvari, i Alija i Bakir Izetbegović. On zato ne razmišlja o budućnosti, jer zna da za njega budućnosti nema.

Ne razmišlja o napretku BiH jer to njega ne zanima, on želi samo da iznova produkuje sukobe i nesporazume i zabada “prst u oko” svima, dok se pred međunarodnom zajednicom prikazuje kao čovjek koji je spreman na dijalog.

Nije on ni za kakav dijalog, on je čovjek rata, zla, i sve što radi, radi prikriti istinu o onome što su Bošnjaci radili početkom devedesetih u BiH Srbima – kaže on, dodajući da je opće poznato da je njegov otac prvi put u Bosnu doveo mudžahedine koji su na Ozrenu odsjecali glave Srbima.

Inače, u Banjaluci je danas održan sastanak delegacija SNSD-a i HDZ, koje su predvodili čelnici stranaka, Milorad Dodik i Dragan Čović. Dodik je naglasio da HDZ i SNSD žele sva pitanja rješavaju kroz dijalog, te da današnji sastanak i dosadašnje djelovanje nije usmjereno protiv “nekog trećeg” već da predstavlja kontinuitet uspješne suradnje dviju stranaka.

Predsjednik Srpskog je opredjeljenost ka europskim integracijama, iako će tu, kako je naveo, biti određenih problema, poput pitanja popisa i popunjavanja odgovora na upitnik Europske komisije.

On je o potencijalnoj reviziji tužbe BiH protiv Srbije rekao da je na današnjem sastanku iznesen jasan stav da je ona neprihvatljiva i da treba odbaciti bilo kakve aktivnosti u tom smjeru.

Upozorio je da će, ako bošnjački političari nešto takvo urade unilateralno, to predstavljati zloupotrebu procedura i funkcija.

Nagovještava li ovo da je hrvatskim dužnosnicima u BiH dosta Bakirove antisrpske politike, i vodi li sve ka otopljavanju srpsko-hrvatskih odnosa unutar Bosne i Hercegovine?

(Sputnik)

(24165)

HRVATI OBJAŠNJAVAJU: Evo zašto Bosna mora da gori i zašto Bakir pali vatru, odgovor je zaledio Bošnjake…

| Slider, Vijesti |
About The Author
-