EVROPSKA AGENDA DODIKA I ČOVIĆA: Bosnofob Dodik i bosnoskeptik Čović u lovu na strane sudije (INFO)

Toliko su uspješno i odgovorno dvojica nacionalističkih poglavica “čuvali mir”, da je samo 40-ak dana potom, 1. maja 1991., u dogovorenom, prljavom sukobu u Borovom Selu, uz stradanje nespremnih hrvatskih policajaca (čijeg su miroljubivog šefa Josipa Reihel Kira likvidirali “njegovi” jastrebovi) otpočeo srspko- hrvatski rat za podjelu Bosne i Hercegovine!

Slobodan Milošević je, susretom sa Tuđmanom, spašen, njegova vlast je, uz enromne žrtve i sve druge jezive posljedice potrajala skoro čitavu deceniju. A, do onog dobrosusjedskog mirotvornog ratnog piknika u Karađorđevu, sve je govorilo da je “gotov”…

 

 

Ima li ičega važnog u “Miloševićevim “martovskim idama” od prije 26 godina što se nije desilo na početku ove godine, u “januaru koji je pojeo Dodika”? Nema. Baš ničega.

U zadnjem danu prošle godine Milorad Dodik je saslušan u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, koje ne priznaje. U Sarajevu koje, također, ne priznaje.

Desetak dana kasnije, Dan Republike Srpske umjesto, kako je mjesecima najavljivao, “najvećeg praznika u istoriji RS kojim će potvrditi svoju državnost”, sveo se na otužni seoski mimohod promrzlih vatrogasaca pojačanih jakim snagama civilne zaštite koji su cupkali po ulicama Banje Luke uz zvuke ciganskih evergrina u taktu Kusturicinog gansterskog repa (bez korijena).

Na inauguraciju američkog predsjednika, za koju je uredno platio pozivnicu, nije mogao bez američke vize. Jedva je nekako prošvercovao Prvu damu RS-a Željku Cvijanović, kojoj je u Washingtonu društvo pravila njegova supruga koja je do tada služila samo za “izbore, svadbe i sahrane”.

Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack nije, kako joj je to namijenio Dodik, vraćena u SAD, nego je otišla u Foču gdje su je dočekali lokalni lideri njegove stranke.

Istog dana se predsjednik RS bezrazložno smucao po Beogradu, gdje se sastao tek sa šačicom novinarske paščadi rata. Evropska unija sve glasnije najavljuje da će slijediti američke sankcije protiv Dodika i blokirati mu imovinu.

 

 

NAS DVA BRATA, OBA REPUJEMO

Usred cijelog tog diplomatsko-političkog košmara u kojem je predjednik RS ostao sam, iskorišten i ostavljen, na noge mu (u stranačku posjetu u državnom automobilu) stiže Dragan Čović, baš kao što je 26 godina ranije Tuđman obišao klinički polumrtvog Miloševića u Karađorđevu.

“Rata u Bosni i Hercegovini neće biti ako to ne želi međunarodna zajednica”, kazat će tri dana kasnije Dragan Čović na sjednici Hrvatskog narodnog sabora u Hercegovini.

Šta međunarodna zajednica, kakva god bila, a nije bogzna kakva, misli o mogućnostima ratnih sukoba BiH, rekla je, za razliku od Čovića i njegovih (para)državnih, stranačkih i medijskih  uporišta, kada je u u diplomatsku i ekonomsku karantenu stavila Milorada Dodika, čije sustavno rušenje ustavno-pravnog portka ne ostavlja dvojbe o konačnim (ratničkim) ambicijama.

Nije međunarodna zajednica željela, niti podsticala rat u bivšoj SFRJ, njena je odgovornost tek što nije imala mehanizme da zaustavi jednog ludaka (koji je pri tom, također, imao širok društveni i politički konsenzus) koji je svoje političke, nacionalne ciljeve želio riješiti “statutarno, nestatutarno, ustavno, neustavno”. I što je njegovom savezniku iz Zagreba “na riječ” vjerovala da je demokrata i Europejac.

Dodik i Čović su sa stranačkog druženja u Banjoj Luci zajednički poručili da “prisustvo stranaca u Ustavnom sudu BiH usporava evropski put BiH”. Zanimljiv bi bio taj evropski put BiH put kojeg će trasirati jedan deklarirani bosnofob, Dodik, i umjereni, proeuropski bosnoskeptik, Čović!

(420)This post has been seen 5044 times.

EVROPSKA AGENDA DODIKA I ČOVIĆA: Bosnofob Dodik i bosnoskeptik Čović u lovu na strane sudije (INFO)

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Kolumne, Slider |
About The Author
-