EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ ŽESTOKO U INAT SVIMA

“Dok god se na borbi bikova skuplja 100.000 Bošnjaka, a samo 50.000 11. jula u Srebrenici, s tim narodom nešto nije uredu. Evo zadatka za nejveću bošnjačku partiju i IZBiH: poučiti dio svog naroda da mu bik ne smije biti važniji od šehida.”

To nije sve što krasi ovog našeg velikana. Nerijetko se izdvaja od ostalih javnih ličnosti svojom borbom, kako da pomogne svom narodu tako i da pokuša da natjera mnoge da zavole svoju domovinu. Napisao je monodramu “Iza Sna” u kojoj je također i glumio, gdje predstavlja i veliča svoju ljubav prema Bosni i Hercegovini.

“Moja jedina domovina zove se Bosna.
Kroz mene teče bosansko srebro i zlato,
Njene soli i njen ugalj, njeno željezo
I nebrojene druge rude u mome su biću osnova.
Moja jedina domovina je Bosna
I drugačije ne more bit!”

Pored Emira, uloge su tumačili mnoge poznate ličnosti naše scene, a neki su: Meliha Fakić, Hanka Pladum, Mujaga Šadić, Spasoje Simić, Ismet Duraković, Ševal Džinić, Amir Hukić, Mirela Kurbašić, Adnan Brkić i Ismet Imširović. Od autora: “”Predstavu posvećujem svim onima koji se još boje zavoljeti svoju zemlju, narod i vjeru. Možda u Bosni i nije bilo ubijanja, rušenja, paljena, otkidanja ruku i nogu, silovanja… Možda se to u Bosni snimio neki film a meni dali pogrešnu ulogu!”

(3943)This post has been seen 28369 times.

EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ ŽESTOKO U INAT SVIMA

| Magazin, Slider |
About The Author
-