Dolazi katastrofa koju ni Tramp ni Putin neće moći da zaustave

Ron Paul, nekadašnji američki kongresnik i predsjednički kandidat, izjavio je kako će se svijet ubrzo suočiti s novom financijskom katastrofom, koju ni Donald Trump ni Vladimir Putin neće moći zaustaviti.

 

– Iako po svim parametrima djeluje da Donald Trump pokušava ojačati našu ekonomiju i stvori milijune radnih mjesta, veliki ciklus nadolazeće financijske krize je uvelike tjedna, i on se ne može zaustaviti tek tako. Doskorašnja politika Federalnih rezervi dovela je Ameriku na prag kolapsa. Iako su središnje banke vrlo kreativne u izbjegavanju katastrofe, neće to moći raditi još dugo – izjavio je Ron Paul u intervjuu za “Zero Hedge”.

Ron Paul svoju teoriju bazira na “činjenici da su Federalne rezerve tijekom krize 2008. i 2009. ispisale bilijune dolara bez pokrića”, kojom su tada spasile Ameriku, ali istovremeno utabale put za novu krizu svega desetljeće kasnije.

Ekonomska apokalipse nam je pred vratima, i nitko ne može zaustaviti. Što je najgore od svega, za tu katastrofu biće optužen Donald Trump, iako su uvjeti za nju stvoreni daleko prije njegovog političkog angažmana. Baš kao što su svi krivili nedužnog Obamu 2009. Katastrofa će se dogoditi u naredne dvije godine, a čak ni Donald Trump ni Vladimir Putin ne mogu spriječiti novu krizu – istaknuo je Paul.

Nekadašnji kongresnik iz Teksasa, čiji je sin Rand bio jedan od republikanaca koji se ove godine borio za predsjedničku nominaciju, izjavio je da Donald Trump ide u pravom smjeru kada su u pitanju interesi Amerike.

– Međutim, njegove izravne veze s Wall Streeta, oličene u biografijama članova novog kabineta, ulijevaju veliku sumnju u pozitivan ishod njegove borbe. Također, greška je što je novi predsjednik započeo rat protiv islama, jer je to rat koji ne može dobiti. Razlog je jednostavan: to je rat protiv ideologije. Pokušali smo iskorijenimo komunizam, pa nismo uspjeli. Pogledajte samo Kinu – istaknuo je Paul.

Bivši kongresmen pozdravio je Trampovu odluku da se povuče iz Trans-Pacific sporazuma, i izrazio nadu da će novi predsjednik konačno povući vojsku iz bar sedam zemalja u kojima je trenutno raspoređena.

– Samo neka se skloni odatle. Nije naš posao da rješavamo probleme drugih. Oni će to riješiti sami – naveo je Paul.

Iskritikovao je novu politiku prema Kini, istaknuvši da je za SAD mnogo bolje da “trguju s Kinom što je više moguće, a ne da razmjenjuju prijetnje i teške riječi”.

Nekadašnji kongresmen, koji nikada nije podržao Trampa zbog, kako je rekao, “prevelikog ega”, rekao je da je sudbina svih carstava da jednom propadnu.

– Nažalost, naša zemlja je stvorila loš sustav. Sva carstva propadaju, a to će se dogoditi i sa našim, jer su SAD moderno carstvo. Propašću zbog ekonomskih razloga: imamo monetarni problem, imamo problem s prevelikim trošenjem, imamo problem u srži naše ekonomske politike. Ono što će nas snaći u naredne dvije godine mnogo je gore od onoga iz 2008., vjerujte – pesimistično je zaključio Ron Paul.

 

Jedini kongresmen koji se protivio bombardiranju SRJ

Ron Paul je svojevrsni guru Pokreta čajanka (Tea Party movement), koji se zalaže za libertarijanske ideje, smanjenje američkog nacionalnog duga, kao i smanjenje ogromnih rashoda koje vlada ima, prije svega zbog intervencija u inozemstvu.

bio jedan od rijetkih američkih političara koji je otvoreno protestirao protiv bombardiranja Srbije 1999. godine, i jedini koji je to javno rekao u govoru pred Kongresom:

– Gospođo predsjedavajuća, bombardiranje Srbije mora prestati, odmah. Srbija nikada nije izvršila agresiju niti bila protivnik Sjedinjenih Država. Srbija je usred krvavog građanskog rata u kojem mi ne bismo trebali sudjelovati. Čak joj nismo ni objavili rat prije bombardiranja, kao što Ustav nalaže. To čini ovaj rat nemoralnim i nelegalnim. Ne samo da bombardiranje nije poboljšalo situaciju, već ju je umnogome pogoršalo i učinilo svijet mnogo opasnijim postavljanjem. Ginu nedužni civili. Problem s izbjeglicama je katastrofalan. Kongres ne bi smio financirati ovaj rat. Ukoliko to nastavi čini, postat ćemo saučesnici i moralno odgovorni za dodatno rasplamsavanje ovog konflikta – ove riječi izgovorio je Ron Paul 15. travnja 1999. godine za govornicom američkog Kongresa.

(Blic)

(5287)

Dolazi katastrofa koju ni Tramp ni Putin neće moći da zaustave

| Slider, Vijesti |
About The Author
-