DODIKU FALI PARA: “Moramo da intervenišemo u zakone o Centralnoj banci BiH”

Dodik je rekao da je rješenje za prevazilaženje krize sadržano u unutrašnjem konsenzusu o bazičnim pitanjima, a to su, prije svega, dogovor o ekonomskim pitanjima i ulasku u velike intervencije u monetarni sistem i carinsku politiku da bi se zaštitile privreda i poljoprivreda, te obezbijedila stabilnost javnog sektora i podigla ukupna likvidnost društva.

 

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je politička situacija u BiH veoma složena, te da su se u i oko BiH mnogi faktori “prekombinovali”.

“Umjesto da bude obezbijeđen dogovor o bazičnim pitanjima, oni i dalje slijede neodrživi koncept intervencionizma u Dejtonski mirovni sporazum, što dovodi do potpune blokade, a pretjerano miješanje ambasada u odnose u BiH dovelo je do njene paralize”, rekao je Dodik za “Glas Srpske”.

 

 

Dodik je naglasio da je rješenje za prevazilaženje krize sadržano u unutrašnjem konsenzusu o bazičnim pitanjima, a to su, prije svega, dogovor o ekonomskim pitanjima i ulasku u velike intervencije u monetarni sistem i carinsku politiku da bi se zaštitile privreda i poljoprivreda, te obezbijedila stabilnost javnog sektora i podigla ukupna likvidnost društva.

Dodik nije detaljnije elaborirao smisao intervencije u Zakon o Centralnoj banci BiH, no iz njegovih ranijih javnih istupa potpuno je jasno da je mislio na tzv. “višak” deviznih rezervi koji leži neiskorišten na računu Centralne banke BiH. Riječ je o nekih 600 miliona KM, a prema Dodikovom prijedlogu taj novac bi se trebao podijeliti između entiteta pri čemu bi jedna trećina pripala RS-u a dvije trećine Federeciji BiH. No, takva mogućnost nije predviđena postojećim Zakonom o Centralnoj banci BiH. Osnivač Centralne banke je država a ne entiteti, pa u skladu s tim načelom i novac ove institucije pripada državnoj razini vlasti a ne entitetima.

 

 

“Da bismo to obezbijedili moramo da intervenišemo u zakone o Centralnoj banci BiH, da bi mogla da interveniše prema vladama i obezbijedi likvidnost, a moramo redefinisati i PDV”, kazao je Dodik.

On ističe da se mora zaštititi domaća proizvodnja i povećati likvidnost, što rade i druge zemlje.

“Nažalost, o tome odlučuju na nivou BiH i, nažalost, ništa ne odlučuju, a politika neodlučivanja dovodi do sve većeg urušavanja ekonomskog i socijalnog sistema, time i političkog sistema. Zadnji sam koji bi branio BiH, ali političari u Sarajevu ne žele nijednom mjerom da pokažu interes za njeno očuvanje, a puna su im usta BiH”, napominje Dodik.

(365)

DODIKU FALI PARA: “Moramo da intervenišemo u zakone o Centralnoj banci BiH”

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-