Dodik otkrio da je za RS ovladavanje Ustavnim sudom BiH važniji cilj od ulaska u Evropsku uniju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je rješavanje statusa Ustavnog suda BiH važnije od evropskog puta i da to pitanje treba riješiti ove zime.

 

 

Pod rješavanjem statusa Ustavnog suda BiH Dodik misli na protjeravanje stranih sudija i omogućavanje da srpske i hrvatske sudije preglasavaju Bošnjake, kao što se danas događa u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

 

“Ako ostane ovakav sud i krene se u realizaciju Mape puta ka Evropi, jadna nam je majka u Republici Srpskoj. Nemamo šta da čekamo. To se treba završiti ove zime”, izjavio je Dodik za agenciju Srna i naveo da postoji i konsenzus Hrvata o ovom pitanju

 

Ova izjava upućuje na postojanje dogovora između Milorada Dodika i Dragana Čovića o Ustavnom sudu BiH). Dodik je pozvao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i opoziciju iz Republike Srpske koja je u zajedničkim institucijama da se ujedine o ovom pitanju u Sarajevu.

 

On je dodao da nigdje u svijetu ne postoji Ustavni sud čiji rad nije regulisan zakonom, već to ima samo u BiH, gdje svoje djelovanje regulišu internim poslovnicima, koje često mijenjaju, pribavljajući sebi ovlaštenja. “Ustavni sud se pokazuje kao mjesto koje definitivno gura ka razgradnji BiH na najbolji mogući način.

 

Gotovo je nevjerovatno na koji način oni misle sada da ospore rezultate referenduma, oni su tu, vidljivi, saopšteni, a veoma je i vidljivo da je narod izašao na referendum”, rekao je Dodik i poručio da građani ne treba da brinu zbog toga, te preoporučio i medijima da ovu temu skinu sa udarnih vijesti, jer to ništa ne znači zato što Ustavni sud nema mehanizam da nešto učini.

(549)

Dodik otkrio da je za RS ovladavanje Ustavnim sudom BiH važniji cilj od ulaska u Evropsku uniju

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-