ČANKOVIĆ O PROMJENI NAZIVA MANJEG ENTITETA: “Možda je Izetbegović u pravu…”

Ako ustanove Republike Srpske ne ospore odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti sva tri naroda u oba entiteta, onda Bakir Izetbegović ima pravo na promjenu imena Republika Srpska. Pristajanje ustanova na takvu odluku jeste i pristajanje na samoukidanje Republike Srpske, naveo je predsjednik Srpskog narodnog pokreta “Izbor je naš” Dane Čanković.

 

Čanković je naveo da se navedena odluka može osporiti iz nekoliko suštinskih razloga:

“Odluka, da su Srbi, Bošnjaci i Hrvati konstitutivni (državotvorni) i u Republici Srpskoj i u FBiH ruši temelj na kojem počiva Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma. Po njemu Republika Srpska je politički entitet srpskog naroda a Federacija BiH je politički entitet bošnjačkog i hrvatskog naroda. U oba entiteta svi drugi imaju sva prava nacionalnih manjina. Ravnopravnost sva tri naroda i oba entiteta, po Aneksu IV (koji je, uslovno rečeno, Ustav BiH) nalazi se u zajedničkim institucijama BiH, kao državnoj zajednici”,a naveo je Čanković.

Zatim navodi da je ta odluka o konstitutivnosti pravno problematična i izvor je mnogih problema i drugih štetnih odluka.

“Iako je legalno donesena u Ustavnom sudu BiH, ona je nelegitimna, jer su uz trojicu sudija stranaca, za nju glasali samo dvojica bošnjačkih sudija, dok su sve sudije (četiri) predstavnici srpskog i hrvatskog naroda bili protiv nje.”

Narodna skupština Republike Srpske je takvu odluku o konstitutivnosti prihvatila u specifičnim okolnostima i pod pritiskom stranog faktora, navodi lider SNP-a.

“Prirodno je pravo svakog da zaštiti svoj život, pa tako i ustanove Republike Srpske mogu da ospore štetnu odluku, koja direktno ugrožava njen opstanak. Čak i da ne postoje gore navedeni razlozi odluka o konstitutivnosti se može staviti van snage, samo ustanove Republike Srpske trebaju pokazati snagu, moć i želju da to urade.”

 

 

“Političari Republike Srpske i njene ustanove moraju se odrediti prema odluci Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti, taj odnos će dati ili izbiti pravne argumente, ne samo za ukidanje imena Republika Srpska nego i političkog entiteta srpskog naroda. Brisanje pravnih argumenata za proces ukidanja Republike Srpske, a što otvara navedena odluka, od istorijske je važnosti”, navodi Čanković i dodaje:

“Svakako da srpski narod neće dozvoliti ukidanje Republike Srpske, ali u slučaju razdruživanja sa Federacijom BiH, ili ne daj Bože rata, treba da ostane zabilježeno, da su bez ikakve pravne osnove neki htjeli da ukinu Republiku Srpsku. Imamo pouku iz razbijanja Jugoslavije, gdje su neki, pravni čin stavljanja Srbije u ravnopravan položaj sa ostalim jugoslovenskim republikama pokušali da prikažu kao razlog i krivicu da su Srbija i Milošević izazvali rat.”

Podsjećamo, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Muje Hadžiomerovića izavio je prije nekoliko dana da će bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović uputiti novu apelaciju Ustavnom sudu BiH sa zahtjevom da se preispita naziv Republika Srpska, budući da je manji entiet ustavom definiran kao republika tri ravnopravna konstitutivna naroda a ne kao ekskluzivna republika samo jednog, srpskog naroda, kako je sada nominirana.

(Slobodna Bosna)

(8497)

ČANKOVIĆ O PROMJENI NAZIVA MANJEG ENTITETA: “Možda je Izetbegović u pravu…”

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-