Božo Ljubić otkrio karte: “Naš krajnji cilj je hrvatski entitet”

Čović je kazao kako je Bosna i Hercegovina organizirana kao federacija, ali na jedan neracionalan način.

-Prošlo je više od 25 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma i vrijeme je da tu neracionalnu organizaciju zamjenimo racionalnom, ali opet na načelnima federalizma. Svatko naravno može govoriti u ime svoje BiH, no jasno je da sadržajno Zvizdić nije govorio u ime Bosne i Hercegovine. Bilo koji stav koji izlazi vani treba imati konsenzus onih strana koje su se dužne dogovoriti o takvom stavu, kazao je Čović komentirajući istup predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Podnoseći Izvještaj Hrvatskom Narodnom Saboru Čović je naglasio i potrebu zaštite karaktera i digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja.

– Osuđujemo svaki zločin koji je počinjen i svi koji su odgovorni za zločine moraju odgovarati, no apsolutno je neprihvatljiva karakterizacija domovinskog rata kao “udruženog zločinačkog poduhvata” koja se želi nametnuti, kazao je Čović.

Upozorio je i na opasnost od zloporabe agenata Predsjedništva BiH pri Haškom sudu za pokretanje novih procesa te nastojanja da se u ovoj i sljedećoj godini kroz presude Haškog suda i revizije tih presuda kako je rekao “redefiniraju odnosi sa susjedima”.

-Mi želimo izvanredne odnose i sa našim zapadnim, ali i s našim istočnim susjedima. Sa zapadnim susjedima, Republikom Hrvatskom, koja je i članica EU i NATO želimo dalje graditi dobre odnose s toga što je to naša druga domovina, s kojom dijelimo 1000 kilometara zajedničke granice i koja nam pomaže ostvariti naše težnje, članstvo u europskim i euroatlanskim asocijacima- EU i NATO-u i jednakopravnost s druga dva naroda, kazao je Čović

Na upit što za njega znači federalizacija koja se spominje i u predloženim amandmanima na novi nacrt rezolucije o BiH u Evropskom parlamentu, Čović je kazao da to znači sačuvati BiH, osigurati joj europski put s potpuno racionalnijim ustrojem nego što ga imamo danas.

-Od sadašnja dva entiteta, Distrikta Brčko i deset županija trebamo stvoriti puno racionalniji ustroj BiH. Pa čak i sada je BiH određeni oblik federacije. Želimo stvoriti takvu državu koja bi zaštitila prava konstitutivnih naroda, ali i omogućiti svim građanima BiH da žive jedan normalan život. Za naš europski put i NATO od ključnog je značaja imati prohodnost za donošenje važnih odluka. U tome smislu imamo pripremljen prijedlog o četiri federalne jedinice. To je stari prijedlog i za mene je nevažno hoće li biti tri, četiri ili pet jedinica. Najvažniji je sadržaj tog federalizma. Vjerujem da se na tim osnovama razmišlja i kada se priprema ova rezolucija. Nije to priča o tri ili četiri, pet nacionalnih država, nego o stvaranju racionalnijeg ustroja. Na taj bismo način riješili i pitanje podijeljenih nadležnosti glede čega često dolazi do preklapanja, nesporazuma i problema. Mislim da je federalizam jedini put da BiH ide naprijed i da se ostvari puna jednakopravnost – navodi Čović, prenosi Slobodna Bosna.

(Bportal.ba)

(768)This post has been seen 11777 times.

Božo Ljubić otkrio karte: “Naš krajnji cilj je hrvatski entitet”

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-